Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A rövidke idõben, ami maradt a kisgazda frakció részére, szeretnék olyan dologról beszélni, ami még nem hangzott el vagy legalábbis csak érintõlegesen hangzott el ebben a Házban. Nagyon sok kormánypárti és nagyon sok ellenzéki képviselõ fejtette ki a véleményét a családpolitikával kapcsolatban, az állam kötelességével, az önkormányzatok kötelességével kapcsolatban, azonban nagyon kevés szó esett a szülõkrõl. Márpedig az én felfogásom szerint a gyermekek nevelését a szülõknek kell végezni. A gyermekek morális, erkölcsi nevelését a szülõknek kell biztosítani, a szülõknek kell biztosítani a gyermekek táplálkozását, ruházkodását. Ez azonban akkor valósulhat meg, ha a szülõk erre képesek.

Éppen ezért arra szeretném a figyelmet fölhívni, hogy a családoknál a munkanélküli szülõk esetében a család szétesik. Az anyagi gondok, problémák válásokhoz vezetnek, az anyagi problémák okozzák azt, hogy a gyermekek az utcára kerülnek, hogy nem tudják befizetni az étkezést az iskolában, hogy száraz kenyeret rágnak és többen rosszul lesznek, a Práter utcai iskolából kaptam ilyen jelzéseket. Tehát gyakorlatilag ennek az egész problémának a megoldása elsõsorban gazdasági probléma, elsõsorban gazdaságunkat kell úgy rendbehozni, hogy munkahelyeket teremtsünk, hogy a szülõk dolgozhassanak, s akkor a szülõk tudnak foglalkozni a gyermekeik erkölcsi, gazdasági ellátásával, nevelésével.

Mi javasoltuk a Független Kisgazdapárt részérõl, hogy a privatizációs többletbevételekbõl egy jelentõsebb részt próbáljunk olyan területre irányítani, amely a munkahelyek megteremtését szolgálná, ezáltal a munkanélküliség csökkenne, és rögtön a családok összetartó ereje, a szülõk nevelési lehetõsége javulna. Természetes, hogy mindig kell a gondoskodó államnak bizonyos értelemben támogatni a többgyermekes családokat, azonban én elõtérbe helyezem a szülõk helyzetbe hozását, a szülõknek olyan lehetõséget teremteni ebben az országban, hogy tudják becsülettel fölnevelni a gyermekeiket.

Ezért javaslom, gondolja mindezt át a tisztelt parlament, éppen a jövõ érdekében, mert hisz a családban nevelkedett gyermekek, akik kapnak otthonról szilárd erkölcsi, morális nevelést, a jövõ társadalmát fogják képezni, s akkor talán a jövõ társadalmában nem lesz annyi korrupció, nem lesz annyi visszaélés, hanem becsületes, dolgos embereket tudunk a jövõ számára biztosítani. Ezért meg kellene fontolni azokat a lehetõségeket, amelyek a gazdaság élénkítését elõsegítenék, mert onnantól kezdve oldható meg minden más probléma. Azt hiszem, a magyar ember szeret dolgozni, a magyar szülõk szeretnének dolgozni és ezáltal több lehetõséget biztosítani gyermekeiknek, de ehhez segítség kell, elsõsorban a kormányzattól kell segítség, mert ez az egész társadalom ma haldoklik, s a haldoklók beszûkülnek, a haldoklók csak azzal tudnak foglalkozni, hogy a mindennapi létfenntartásukat valahogy biztosítani tudják, ezáltal nagyon veszélyes a jövõ és nagyon veszélyes, hogy a gyermekeink hogy nevelõdnek fel. Nemcsak az iskolának kell nevelni a gyerekeket, hanem elsõsorban születésüktõl kezdve családi környezetben kell nevelni õket, jó példákat nyújtva, egy egészséges új társadalom kialakítása érdekében.

(14.10)

Amíg ez nem történik meg és megint csak könyöradományokra, az állam támogatására szorulnak a gyerekek, és a kábítószer, az utca neveli õket, nincs helyük és csak kallódnak, ebbõl nem lesz rendes magyar társadalom, ezzel nem fogunk oda jutni, ahova igyekszünk mindnyájan, hogy Európa elismert tagjai legyünk gazdaságilag is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage