Kristyánné Aknai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselõtársaim! Én is igyekszem nagyon rövidre fogni, hiszen szeretnék az utánam következõ képviselõ uraknak is néhány percet biztosítani, ezért csak reagálásokra térnék ki a családi életre nevelés kapcsán.

Amikor a nemzeti alaptanterv szóba került Dobos Krisztina képviselõ asszony hozzászólásában, akkor azt mondta, hogy a nemzeti alaptanterv három mondatban röviden elintézi a családi életre nevelést.

Én szeretném jelezni, hogy a nemzeti alaptanterv oldalakon keresztül részletezi azt a tananyagot, azokat a fejlesztési követelményeket a családi életre nevelés területén az "Életvitel és gyakorlati ismeretek" nagy fejezetében, amelyek megvalósulását szeretné elérni az elkövetkezendõ generációnál.

Csak néhány címet szeretnék ebbõl elmondani. Többek között az önellátás, a családi életre felkészítés, a napi feladatok a családban, késõbb pedig a célszerû gazdálkodás, a családi költségvetés készítése, életvitel, életmód a családban, a szabadidõ megszervezése, az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a lakásszerzés, a lakástervezés, a ruházkodás, a munkamegosztás a családban - ezek csak címek a nemzeti alaptanterv tananyagaiból.

Én azt hiszem, hogy feladatunk lesz, hogy felkészítsük - nemcsak az iskolában, hiszen szerintem is alapvetõ feladat és a családi nevelés elsõsorban a családban kell hogy történjen pozitív példákon keresztül - a gyerekeket, az ifjúságot a negatív hatások kivédésére, fel kell készítenünk arra, hogy vannak kötelességeik, áldozatot kell vállalni a családért, és én szeretném, ha olyan törvényeket hoznánk, ami azt a következtetést vonná maga után, szemben Szilágyiné Császár Terézia hozzászólásával, hogy minél kevesebb családot kelljen támogatnunk, hiszen a családok lehetõségei, a kormány, a társadalom által biztosított lehetõségek lehetõvé teszik, hogy a családok képesek legyenek önállóságra, saját maguk reprodukciójára és az állami segítségbõl minél kevesebbet kelljen igénybe venniök. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage