Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Elöljáróban engedjék meg, hogy mielõtt hozzászólásomat megkezdeném, mélységes felháborodásomnak adjak hangot azért, mert egy családról szóló vitanapon, az egész idõ alatt nem volt szerencsém látni a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium képviselõjét. Egyáltalán nem vett részt ezen a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium képviselõje; és azt hiszem, ezzel ki is fejezte azt, hogy nem kíván összefüggéseket találni a nevelés, oktatás és a családok problémaköre között.

Ugyanakkor azt is engedjék meg, hogy a jelen levõ kormánypárti képviselõtársaimnak kifejezzem köszönetemet, hogy ilyen sokáig kitartottak, és talán odafigyelnek arra, amit még utoljára el fogok mondani. KDNP-s képviselõtársaim elmondták, hogy milyen fontos szerepet tulajdonítunk a családoknak. Ehhez a fontos feladathoz jelentõs mértékben nyújt segítséget az oktatás-nevelés. Ma viszont Magyarországon az oktatási rendszer leépítése folyik. Hogy ezt a kormányzat szándékosan teszi-e, vagy csak rövidlátó pénzügyi politika következménye, ebben a vélemények megoszlanak. Néhány bizonyíték állításom igazolására:

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint óriási hiba volt a NAT koncepciójának a kormányprogrammal is ellentétes megváltoztatása. Az értékek kiiktatása és ezzel a nevelés szükségességének degradálása hátrányosan érinti a családokat is. Gondoljanak, igen tisztelt képviselõtársaim, az új NAT-ra. A 8. osztályban például a tanulóknak választási gyûlést kell szervezni - vigyázzunk, nehogy áldemokratizmust tanítsunk! -, de szó sincs a családi életre való nevelésrõl. Nem értek egyet kedves képviselõtársammal abban, hogy a háztartási, meg más hasonló ismeretek azonosak lennének a családi életre való neveléssel.

A NAT hiányosságait fokozzák az MKM intézkedései és negatív propagandát jelentenek. Gondoljunk azokra, az iskoláknak a másság ürügyén kiküldött, a pedagógusok körében jelentõs felháborodást kiváltott plakátokra, amelyek többek között nem a normális családmodell propagálását jelentik. A kormány átgondolatlan politikája és az azt követõ önkormányzati iskolabezárások szintén a családokat sújtják. Különösen igaz ez a kistelepüléseken, ahol az iskola-megszüntetések és a tervezett újrakörzetesítés behozhatatlan hátrányt jelent a gyermekeket vállaló családok többségének.

És akkor még nem beszéltem a szociokulturálisan többszörösen hátrányos helyzetben lévõkrõl. Az önkormányzatok és az egyházak megpróbálják a negatív hatásokat mérsékelni. A kormányzat elmúlt idõszakban foganatosított megszorító intézkedései viszont lehetetlenné teszik azt, hogy az önkormányzatok és az egyházak teljesítsék családsegítõ feladataikat.

Összefoglalva: a kormányzat a közoktatási rendszer leépítésével közvetve segítséget nyújt a családokban amúgy is meglévõ bomlási folyamatnak, és talán nem erõs az a kifejezés, ha azt mondom, hogy elõsegíti a családok szétverését. Ezt óriási hibának tartjuk, és úgy értékeljük, és bízunk abban, hogy a kormánypártok intõ szavainkra figyelemmel lesznek és változtatnak a családokat érintõ oktatás- és neveléspolitikájukon. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage