Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Én a dolog általános, lényegi részével foglalkoznék.

Kérdése úgy hangzik: Miért nem tud együttmûködni a Horn-kormány az érdekképviseletekkel? Ez a kérdés itt és most meglehetõsen különös, mert hogyha a benne foglalt állítás igaz lenne, akkor nem tudom, hogy magyarázza azt a tényt, hogy január 12-én az Érdekegyeztetõ Tanácsban megállapodás született a vállalkozási szféra béreirõl, január 24-én a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetõ Tanácsában megállapodás született a '96-os bérekrõl, ezt követõen a '96-os bértábláról, a KJT módosításáról. A miniszterelnök úr megállapodott a szociális partnerekkel, hogy egy sor fontos kérdésrõl konzultálnak: államháztartás, Munkaerõ-piaci Alap, érdekegyeztetés továbbfejlesztése. Elõzetes megállapodásra jutottunk szakszervezetekkel, önkormányzatokkal a közalkalmazotti szféra hároméves megállapodásáról, és folytathatnám tovább.

Ma úgy tûnik, hogy a kérdést inkább úgy lehetne feltenni, hogy miért tud a Horn-kormány együttmûködni az érdekképviseletekkel.

Én azt hiszem, hogy bizonyos illúziók elmúltak, fokozódott a kölcsönös realitásérzék, empátia és talán a viszonyok is kedvezõbbek. Tavaly 12 százalék körüli reálbércsökkenés volt, ez évben ennél lényegesen kisebb várható hál'istennek. Reméljük, hogy ez az együttmûködés a jövõben is folytatódni fog, a kormánynak megvan a szándéka. Ugyanakkor az érdekegyeztetésben azt hiszem, hogy természetes, hogy vannak hullámvölgyek, eredmények, hiszen egy nehéz gazdasági helyzetben inkább a terheket, mint a privilégiumokat kell elosztani. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage