Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Házszabálynak megfelelõen Deutsch Tamás képviselõtársunk hozzászólásához szeretnék egy megjegyzést fûzni.

Két évvel ezelõtt, a választásokat megelõzõ hónapokban az SZDSZ és a Fidesz gazdaságpolitikusai egyeztették egymással programjukat, készülve arra, hogy esetleg úgy adódhat, hogy közösen kell megoldani azokat a problémákat, amelyek az MDF-kormány irányítása alatt felhalmozódtak. (Derültség a jobb oldalon.) Ezeknek a megbeszéléseknek a során egyetértés volt közöttünk abban, hogy a választásokat követõen megalakuló új kormány legfontosabb feladatai közé tartozik a gazdasági egyensúly helyreállítása, a forint jelentõs leértékelése, a privatizáció felgyorsítása, a jóléti rendszerek - köztük a családtámogatási rendszerek - felülvizsgálata.

A koalíciós tárgyalásokon - amelyeket a választók akaratából a szabaddemokraták a Szocialista Párttal folytattak - azokat a gazdaságpolitikai célokat foglaltuk bele a közös kormányprogramba, amelyekkel a választások elõtt még az akkori fiataldemokratákkal is egyetértettünk. A Horn-kormány eddigi két pénzügyminisztere, Békesi László és Bokros Lajos, egész tevékenysége során azoknak a céloknak a megvalósításán fáradozott, amelyeket az SZDSZ is képviselt, és amelyeket a választásokig a Fidesz is képviselt. Mi abban bízunk, hogy a kormány harmadik pénzügyminisztere, Medgyessy Péter gazdaságpolitikai felfogása alapján ugyanezeknek a céloknak a megvalósítására fog törekedni.

És még valami: amit ezen a bizonyos februári ülésen a kormány elhatározott, abból az energiaár-emelésre még az elõzõ Országgyûlés kötelezte a jelenlegi kormányt is, hiszen a jövõ év elejéig kell elérni egy bizonyos szintet az energiaáraknak. A többi lépés - legyen szó családi támogatásról vagy egyébrõl - nem más, mint a tavaly márciusban elhatározott intézkedések megvalósítása. Aki tehát második Bokros-csomaggal riogatja a közönséget, az olyasmit tesz, amire azt a szót kellene idéznem, amit az elõzõ kormánnyal szemben Orbán Viktor szeretett alkalmazni, de én ezt a Házszabálynak megfelelõen nem idézem.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage