Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Igen, értem. Amit felvetettem volna, az viszont általános jellegû, úgyhogy a további vitatkozás elkerülése érdekében, engedjék meg, hogy folytassam két-három lappal hátrább.

A települési kerületi önkormányzat feladata a településfejlesztés és - rendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a helyi közlekedés és a közbiztonság biztosítása, valamint a tûzvédelem. Az önkormányzat köteles gondoskodni az alapfokú oktatásról, az alapfokú egészségügyi és szociális ellátásról, a közvilágításról, a helyi utak, közterületek és a köztemetõk fenntartásáról. Kötelezõ feladata a vízrendezés és csapadékvíz elvezetése, csatornázás stb. Ezzel egyidejûleg természetesen megkérdõjelezendõ, hogy szükség van-e a fõvárosban a Budapest Fõváros Fõpolgármesteri Hivatal igazgatási és hatósági ügyosztálya tûzvédelmi csoportjának mûködésére, amelyet az önkormányzati törvény hatálybalépését követõen hoznak létre.

Megítélésünk szerint a fent említett ügyosztály tûzvédelmi szakcsoportjának létrehozása nemcsak azért volt hibás döntés, mert nem felel meg az 1957. évi IV. törvény elvárásainak, szellemének, hanem fenntartása és mûködése véleményünk szerint sok pénzbe kerül. Nem értjük, hogy a bürokrácia egyszerûsítése helyett miért kellett egy megítélésünk szerint felesleges ügyosztályt az ügyintézésbe bevonni. Hogyan lehet egy helyben elintézhetõ ügyet valamilyen mondvacsinált ürüggyel a fõjegyzõi hivatalhoz telepíteni, hiszen a fõváros minden kerülete önálló ügyintézést végez.

A fenti javaslatunk kizárólag a hatósági és szakhatósági ügyek intézésének módosítását célozza, más tekintetben teljesen helyénvaló módon elfogadhatónak tartjuk, hogy a fõvárosi tûzoltóság a fõváros önkormányzatának egységes szerve legyen. Legyen ez egy kivételes eset is.

A tûzvédelmi törvényjavaslattal kapcsolatban - visszatérek - többoldalú hasznot eredményezne a következõ javaslatunk: ha a honvédségnél felmerülõ, fegyveres szolgálatot megtagadók egy része a szolgálatát a tûzoltóságnál letölthetné. Ez ahhoz is vezetne, hogy ezeknek a fiataloknak egy része tovább dolgozna a tûzoltóságnál, és a tûzoltóságnál keresnék meg a hivatásukat.

Befejezésül hadd idézzem Áprily Lajos sorait:

A tûz õsidõk óta végigkíséri az emberiség sorsát. Az ókorban az istenek tulajdonaként tisztelték, ezért járt pórul Prométheusz, a vakmerõ titán, aki ellopta tõlük a lángot. A tûz tud melegetõ lenni, amikor kandallóban lobog, tud szelíd fényû és hangulatos lenni, de hirtelen lobbanó csóvája tragédiákat is okozhat, pusztulást és veszedelmet, amikor üszkös falak maradnak csak a családi otthonokból, bányák válnak égõ pokollá, vagy gyárak, középületek dõlnek romba.

Hogy ezt a tragédiát megelõzzük, csökkentsük, olyan törvényt kell alkotni, amely a kor szellemének, feladatának megfelel. Ebben partner a Független Kisgazdapárt, s módosító javaslatokat adunk be, amit remélem, a Ház el is fog fogadni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiban. Közbeszólás a bal oldalon: Éljen!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage