Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ha jól értelmeztem, akkor a részletes vitában a második vitaszakaszban "A területfejlesztés és területrendezés céljára, feladatára tartalmaznak módosító indítványokat" címû résszel foglalkozunk. Én azokra a javaslatokra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét, amelyek ezt a törvényt nemcsak egy területi egyenlõtlenségeket kiegyenlítõ törvénynek tartják, nemcsak az elmaradott térségek fejlesztésére hívják fel az állam egyébként is kötelezõ figyelmét, hanem lehetõséget biztosítanak azon területek számára is, amelyeknél a fejlõdés, az innováció befogadása és továbbítása már beindult, és lehetõséget biztosít befektetõk számára vonzó vállalkozói, illetve különleges vállalkozói övezetek létrehozására.

Azért tartom fontosnak, mert ha ezen területek fejlesztésérõl, az egész ország arányos fejlesztésérõl lemondana a törvény, és csak az elmaradott térségek fejlesztésére szorítkozna, ez az egész köztársaság számára hátrányosan érintené az olyan területeket, ahová a mûködõtõke még be kíván jönni, és nem biztos, hogy a célját minden esetben a hátrányos helyzetben lévõ területek jelentik.

Amit Bajor Tibor képviselõtársam kiemelt, azt én egy másik nézõpontból világítanám meg. Minden esetben szólni fogok - az alkotmányügyi bizottság döntése esetén is -, amikor úgy érzem, hogy a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos törvény valamilyen módon való kibõvítése, módosítása történne meg. Arra szeretném majd tisztelettel kérni az elnök asszonyt, hogy tegye lehetõvé: a szavazásnál élesen elkülöníthetõ legyen, melyek azok a döntések, amelyek kétharmados döntést igényelnek.

A vita ezen szakaszában is szeretném jelezni az önkormányzati törvény azon megállapításait, amelyek az általános szabályok között az önkormányzati jogoknál megjelennek. Én is ezt érzem e törvény legsarkalatosabb pontjának. Az én megítélésem szerint, illetve a törvény szabályozása szerint a helyi önkormányzat a törvény keretei között önállóan szabályozhatja, illetve egyedi ügyekben szabadon igazgathatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Döntését az Alkotmánybíróság, illetve bíróság kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül.

Itt szeretném elmondani, a feladatok és hatáskörök között azt is, hogy a megyei és a települési önkormányzatok között nincs függõségi viszony, kölcsönös érdekek alapján együttmûködnek - írja a feladatok és hatáskörök között a 6. § (3) bekezdése. A települési önkormányzat feladat- és hatásköreinél és szerveinél pedig a 8. § kiemeli, hogy "a települési önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen...", és egy hosszú felsorolásban megemlíti a településfejlesztés, a településrendezés ügyét is, amelyekre a helyi önkormányzatok közül a megyei jogú városok, a nagyvárosok és azok, amelyek általános rendezési terv vagy rendezési terv készítésére kötelezettek, ezeket helyi szabályrendeletben szabályozták vagy szabályozni fogják. Ezeket a helyi rendeleteket, a jogalkotás helyi megjelenéseit - még egyszer hangsúlyozni szeretném: az Ötv. nem teszi lehetõvé, hogy a megyei és a települési önkormányzatok között függõségi viszony alakuljon ki - az Alkotmánybíróság, illetve a bíróság kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül.

A törvény céljával és feladatával foglalkozó fejezetnél pedig szeretném kiemelni: kérem a tisztelt Ház támogatását abban, hogy tegye lehetõvé a nemcsak az elmaradott térségek, hanem az innovációs területek és kiemelt vállalkozási övezetek fõ célként való meghatározását és támogatását. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage