Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A részletes vita harmadik szakaszában az alapfogalmak között szeretném kiemelni, hogy a területrendezésnél javasoltam - és továbbra is javaslom -, hogy a feladatok között szerepeljen a törvény alkalmazásában, a nemzetközi együttmûködés és szerzõdés keretében az európai és határmenti területrendezések vonatkozásában összehangoló tevékenység. Továbbá szeretnék kiemelni - sajnos a bizottság módosító indítványában ez nem kapott szerepet - egy újfajta alapfogalom- meghatározást - Kiss Róbert képviselõtársammal, valamint a Kiss Gábor és Bajor Tibor képviselõ urak nevével fémjelzett képviselõ csoport módosító javaslatával is egybehangzóan -, nevezetesen azt, hogy szeretném, ha ennek a törvénynek a fõ címzettje a régió, a kistérség lenne. Tehát szeretném, ha a kistérség olyan, esetleg a megyehatáron is átnyúló, egybefüggõ tervezési, illetve statisztikai egység lenne, amely a fõ címzettje és célpontja lenne e területfejlesztési törvénynek.

Egy ezen felépülõ javaslatot tettem a nagyrégióra, amely több megye, illetve a fõváros területére kiterjedõ, az érintett megyék közigazgatási határával határolt egybefüggõ tervezési, illetve statisztikai területi egységet jelent. Hasonló javaslata volt Tamássy István képviselõtársamnak is - valamint Kiss Gábor, Bajor Tibor, Mádi László és Takács Péter képviselõtársaimnak is -, aki velem együtt is kiemelte a kiemelt térség meghatározását is, amely kiemelt térséget rendkívül fontosnak tartom, hiszen az arányos fejlesztésen túlmenõen az országban szükséges olyan területeknek a meghatározása és kiemelése, ahol a már most meglévõ infrastruktúra - szellemi és fizikai infrastruktúra -, továbbá az ott jelentkezõ munkahelyteremtési vállalkozások lehetõséget adnak az országban kristályosodási pontok kialakítására és ezeknek a kiemelt térségeknek a támogatására. Itt is nem a hátrányos helyzetû területek rovására, hanem az ország arányos fejlesztésére szeretném felhívni a figyelmet. Amennyiben a kiemelt térséget a tisztelt Ház nem támogatná, úgy egy nagyon értékes fejlesztési lehetõségtõl vonná meg a törvényadta támogatás lehetõségét.

Szeretném azt is kiemelni, hogy számomra - és ez a törvény további javaslataiban is végigkíséri a módosító indítványaimat - nem a megyehatárok térszerkezete adja meg a gazdasági és társadalmi fejlõdés kereteit, hanem az olyan kistérségek, amelyek - Bibó megfogalmazásával - természetes határokkal körülvett, alulról szervezõdõ önkormányzati egységek, amelyekbõl felépülve öt- tíz éves távlaton belül lehetõség nyílik egy európai léptékû nagyrégió kialakítására. 1949-tõl kezdve több párt, több területfejlesztéssel és közigazgatással foglalkozó szakíró és politikus is magáénak vallotta ezt az elképzelést, amelyre építkezve és ezeket az alapfogalmakat kibontva - megítélésem szerint - lehet európai léptékû területfejlesztést és európai régiókkal való kapcsolattartást a késõbbiekben megfogalmazni. Ezért tehát ismét kiemelném a régió és a nagyrégió lehetõségét és szerepét, valamint a kiemelt térség fogalmának a törvényben való megjelenítését.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage