Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Elõttem Baráth Etele elnök úr beszélt arról, hogy az olyan régió kialakításánál, mint a Balaton vagy a budapesti agglomeráció, közigazgatási határok közé szorított régióról lehet beszélni. Amikor én a kisrégióról beszéltem, akkor kifejezetten nem a megyehatárok közé szorított régióról beszéltem.

Arra szeretném felhívni képviselõtársamnak, elnök úrnak és a tisztelt Háznak is a figyelmét, hogy amikor a Balaton régiónak a közigazgatási határait meghúzza, ugyanazzal a problémával kell szembenéznie, mint amikor egy, a megyehatárokon túlnyúló vagy megyehatáron belüli kisrégiónak, vagy régiónak a tervezési határait és közigazgatási határait kell meghúzni. Ezért tehát nem tartom aggályosnak, hogy ez a rendszer ne megyehatárokra épüljön, hanem tegye lehetõvé a gazdaság, a társadalom attól már eltérõ fejlõdési lehetõségeit, hiszen a Balaton régiónál és a fõvárosi agglomerációnál is a közigazgatási határoktól eltérõ statisztikai vagy tervezési határokat kell megállapítania.

(19.20)

A Balaton tervezési határainál is fel kell arra hívni a figyelmet, hogy különbözõ tervek készültek eddig. Egy olyan, amelyik a vízgyûjtõ területet, és egy másik, amely egy nagyobb kört célozott meg a Balaton vízminõség-védelme érdekében; és vannak, amelyek a Balaton általános fejlesztését, a kormánybiztos tevékenységének mûködési határait kontúrozták.

Most lehetõség nyílik arra, hogy a tervezési határokat egy új megállapodásban - ha szükséges, külön törvényben vagy kormányrendeletben - határozzák meg. Így tehát nem látom annak akadályát, hogy a kisrégió, a régió, a térség ne a megyei közigazgatási határokat kövesse. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage