Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! A 111. ajánlási pontban örömmel olvastam azoknak a javaslatoknak az összefoglalását, sõt értelemszerûen annál sokkal bõvebb és pontosabb megfogalmazását, amelyeket én korábban beadtam.

Ezek közül szeretném kiemelni az éves költségvetési törvényben a területfejlesztést szolgáló pénzügyi eszközöket és az egyes pénzügyi kedvezményeket. Itt azt szeretném kiemelni, hogy a különbözõ bizottságokban vita folyt azon, hogy a törvényben kell-e meghatározni a területfejlesztést szolgáló pénzügyi eszközöket vagy sem. Örömmel látom, hogy az alkotmányügyi bizottság által megfogalmazott 111. pont szerinti ajánlást a kormány elfogadta.

Erre is szeretném elnök asszony figyelmét felhívni, hogy amikor költségvetési összegeket határozunk meg, szíveskedjék gondoskodni arról, hogy e pénzeszközök meghatározása ne a kormány vagy ne egyes ágazati minisztériumok hatáskörébe tartozzon, hanem úgy, ahogy a javaslatban szerepel, a parlament határozza meg.

Örömmel vettem észre azt a javaslatot is, amelyben kiemelt térségekre a kormány jóváhagyja a Regionális Fejlesztési Tanács javaslata alapján a régiókra vonatkozó területfejlesztési koncepciókat és programokat. Azt is örömmel vettem ebben észre, amit, amikor én terjesztettem elõ, a bizottság leszavazott, amely javaslat elõsegíti és támogatja az ország határ menti térségeinek szomszédos országokkal való együttmûködését.

És örömmel vettem észre azt is, hogy a kormány feladatai között megemlíti, hogy állást foglal a megyei területrendezési tervekkel kapcsolatban az országos és a megyei területrendezési tervek összhangjának megteremtése érdekében.

Örülök annak, hogy az alkotmányügyi bizottság ezeket a javaslatokat - és másokat is - visszahozta, és a kormány ezekkel egyetértett, amikor a tisztelt Ház elé terjesztette.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage