Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Indirekt módon fogok szólni az Országos Területfejlesztési Tanács feladatairól is, mert a két dolog nagyon szorosan összefügg; az a következõ blokkban kerülne sorra, de én szeretném már most felhívni a figyelmet egy jelentõs vitára, amely a módosító indítványokról szóló szavazáskor különös jelentõségû lesz.

Én a legnagyobb tisztelettel szeretnék kérni mindenkit arra, hogy azon módosító indítványainkat támogassák, amely módosító indítványok az Országos Területfejlesztési Tanácsnak döntési jogköröket adnak. Ez azért fontos itt, mert ebben az esetben a kormány feladatai sorában megjelölt döntési kompetenciák egy része, különös tekintettel a területfejlesztést közvetlenül szolgáló pénzeszközökre szólóan, nem a kormány feladatainál volna kívánatos, hogy megjelenjen.

Indoklásul azt szeretném elmondani, hogy az Országos Területfejlesztési Tanácsot azért javasolta a törvény elõkészítõje is létrehozni, mert jelentõs együttmûködés alakítható ki a kormányzati szervek, az önkormányzatok és a gazdasági szereplõk között. Ebbõl adódóan a decentralizálás logikája adott esetben azt igényelné, hogy ezen eszközöket is egy olyan szervezet rendelkezése alá helyezzük - természetesen a parlament jóváhagyását követõen - , amelyekrõl szól, akik saját magukról dönthetnek. Tehát ez egy kvázi önkormányzati jellegû együttmûködés lesz; most az önkormányzatnak általános fogalmi értelmezését tekintve.

Tehát amikor a kormány feladatairól beszélünk, akkor én azt szeretném kérni, hogy a tisztelt parlament, képviselõtársaim azokat a módosító indítványokat támogassák, amelyek szûkítik a kormánynak e téren a döntési jogait, és elõnyben részesítik a törvény által létrehozandó szervezeti rendszernek hasonló kompetenciáit.

Köszönöm szépen.

(19.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage