Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Talán szükséges, hogy egy- két - nem biztos, hogy lényegtelen - kérdésre felhívjam a figyelmet.

Az egyik: amikor az alkotmányügyi bizottság neve elhangzik és a kormány álláspontja is ezzel a kérdéssel kapcsolatban, akkor az alkotmányügyi bizottságnak nem alkotmányossági kérdéseket felvetõ magatartása tükrözõdik ebben, hanem - megítélésem szerint - a kormány támogatását érezhetjük döntéseiben.

Ezt annál is inkább tehetem, miután az alkotmányügyi bizottság jeles képviselõi ez ügyben más kérdés kapcsán nyilatkoztak. Mit akarok ezzel mondani? Magyarul: semmi akadálya nincsen, hogy a parlament elfogadott költségvetésében úgy rendelkezzen, hogy a területfejlesztést közvetlenül szolgáló eszközök felett egy olyan szervezet döntsön, amely szervezetben a kormányzati képviselõkön kívül adott esetben önkormányzati képviselõk is vannak. Azt gondolom, ennek a bizonyos több milliárd forintnak az emlegetése Balsay képviselõtársam részérõl enyhén hangulatinak érezhetõ, tekintettel arra, hogy ebben a tanácsban részt vevõ szervek saját hatáskörükben, közvetlen saját eszközeik esetében például az önkormányzatok - példának okáért. A kormányzat egyébként is döntési jogosultsággal rendelkezik.

Szeretném felhívni azért képviselõtársam figyelmét arra a nem apró tényre, hogy visszavontam azt a módosító indítványomat, miszerint a miniszterelnök úr legyen ennek a tanácsnak az elnöke. Bár mélyen meg vagyok róla gyõzõdve, hogy ez volna a leghelyesebb, de a mindenkori területfejlesztési miniszter mint a tanács elnöke, egyéb jogait illetõen is, miniszteri jogait is illetõen hasonló nagyságrendû eszközök fölött dönt. Úgyhogy ezen tanáccsal együtt megerõsödve természetszerûleg jogilag nem szabad, hogy ez akadály legyen. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage