Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Igen. Örvendetesen szaporodnak a pártok. De e törvény kapcsán, amely véleményem szerint még a kormányzati munkát, az ország gazdasági fejlõdését is meghatározza és egyes területeken örvendetesen, másoknál kevésbé örvendetesen átrajzolja, nagyon kevesen veszünk részt a részletes vitában egy olyan szituációban, amikor a 350 benyújtott módosító javaslattal a kormány többször foglalkozott, s gondolom, már az elõterjesztõ sem nagyon tudja, hogy most melyik a kormány által támogatott és nem támogatott javaslat. De nem ezért kívántam ehhez a részhez hozzászólni, hanem azért, mert véleményem szerint a megyei közgyûlés elnökének a törvény erejénél fogva a megyei területfejlesztési tanács élére történõ kijelölése nem szerepel a mi javaslataink között.

Rá kell bízni a megyei területfejlesztési tanácsra, hogy saját sorai közül válassza meg vezetõjét. Annak az erõltetése, hogy a törvény jelölje ki a megyei közgyûlés elnökét, sõt a megyei területfejlesztési tanács elnöke a törvény erejénél fogva a regionális fejlesztési tanácsban is részt vesz, azt eredményezi, hogy a megyei közgyûlések túlsúlyos szerephez jutnak.

Véleményem szerint szerencsésebb, ha a tanács a tagjai közül választ. Akkor is megvan a megyei közgyûlés elnökének az a lehetõsége, hogy a területfejlesztési tanács egyes résztvevõit egymással szembeállítsa, meggyõzze és végül is elfogadtassa, hogy õ legyen az elnök.

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy nem szabad korlátozni a térségi területfejlesztési szövetségek számát, fõleg nem egy elavult statisztikai körzetszám alapján. Ha ezt korlátozzuk is, egyetértek Bajor Tibor képviselõtársam azon javaslatával, hogy itt minimálisan el kell hogy érje a megyei területfejlesztési tanács tagjainak az ötven százalékát az önkormányzati típusú és e törvény alapelemeit jelentõ térségi területfejlesztési szövetségek száma.

Most olyan szabályozás készül, és az eddig általam ismert javaslatok többsége vagy a kormány által elfogadott javaslatok egyike azt is meg kívánja gátolni (sic!), hogy hány ilyen térségi területfejlesztési közösség kerülhet be a megyei fejlesztési tanácsba.

Szeretném tehát arra irányítani a figyelmet, hogy ezeknek a számát ésszerû keretek között szükséges meghatározni, ez legyen a fõ szereplõje a területfejlesztésnek, továbbá arra, hogy sürgõsen felül kell vizsgálni a több évvel ezelõtt kiadott statisztikai körzetszámra vonatkozó szabályokat, amelyeket e törvény átvesz. Ezek között nem szerepelnek olyan városok, amelyek az elmúlt években, az elmúlt öt évben városi rangot nyertek el, és nem szerepelnek statisztikai körzetkialakító tényezõként olyanok, amelyeknek kisrégió-vonzáskörzete alakult ki.

A megyei munkaügyi tanáccsal kapcsolatban nekem más a véleményem. Bár én az országos munkaügyi érdekegyeztetés dolgát nem ismerem olyan jól, mint a környezetvédelmi bizottság elnöke, én viszont egyet ismerek, hogy azok a pénzek, amelyek a megyei munkaügyi tanácsnál képzõdnek, általában nem önkormányzati alapokból és forrásokból jönnek létre, hanem a munkaerõpiac különbözõ résztvevõi adják, így ennek önkormányzati hatáskörbe való visszahelyezése mindenképp sértené ezen munkaerõpiac résztvevõinek az érdekeit.

Aki nem ismeri, hogy a megyei önkormányzatok milyen 12 pontos javaslattal fordultak a miniszterelnök úrhoz, az nem tudja, hogy itt tulajdonképpen milyen harcról van szó. A megyei önkormányzatok kérték a munkaügyi szervezetek és a munkaügyi tanácsok ezen forrásainak is az elosztási lehetõségét és a megyei önkormányzatokhoz való rendelését.

Folyik Verebélyi Imre államtitkár úr vezetésével egy közigazgatási reform, amely ki tudja, hogy hol áll meg. Nyilván az alkotmány szabja meg ennek a határait, de e törvénynél most olyan lépéseket tenni, hogy a megyei önkormányzathoz, a megyei önkormányzat vezetõje által vezetett megyei fejlesztési tanácshoz rendelik vissza ezeket a kérdéseket, megítélésem szerint ismét egy megyei tanácsi típusú megoldáshoz tenne vissza egy jelentõs lépést.

Javaslom továbbá azt is - és ezt hangsúlyozni szeretném -, hogy a kistérségi területfejlesztési szövetségek, társulások számát ne korlátozzuk, hanem minél nagyobb számban tegyük lehetõvé, hogy bekerüljenek a megyei területfejlesztési tanácsokhoz. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage