Bajor Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAJOR TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvénytervezet alapján alakuláskor a megyei területfejlesztési tanács tagjainak száma 12-16 fõ körül lehet, csak miután a törvény azt írja elõ, hogy kinek kell részt venni a megyei területfejlesztési tanács munkájában, azt nem írja elõ, hogy más nem vehet részt, ezért én tartok attól, hogy ez a szám, amennyiben nem korlátozzuk valamilyen határ közé, rettenetesen bõvülhet. Erre csak a tapasztalatok alapján hadd hívjam fel a figyelmet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Tanács jelenleg 65 fõbõl áll, és ilyen nagy számban ezek a fejlesztési tanácsok kezelhetetlenné válnak, ezért ésszerû és célszerû ennek a számnak a korlátozása.

Ide tartozik az is, hogy a törvénytervezetben a fejlesztési tanács elnökének a megyei küldöttgyûlés elnökét jelölik ki. Ezzel kapcsolatban csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy ilyen törvény általi kijelölés azt is jelenti, ha az elnök folyamatosan a tanács akarata ellenére dönt vagy nem annak szellemében dolgozik, akkor sem lehet elmozdítani csak egyéb politikai eszközökkel, történetesen úgy, hogyha a megyei közgyûlés elnökségérõl lemondatják.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. A megyei fejlesztési tanácsok hivatottak arra, hogy a kistérségi fejlesztési társulások terveit, elképzeléseit egységes megyei fejlesztési programmá hangolják össze, de ehhez természetesen arra is szükség van, hogy legyenek kistérségi programok. Ennek hiányában csak az a bizonyos sokat szidott paternalista megye mûködhet, másképp ez mûködésképtelenné válik.

Én egyébként attól nem félek, hogy egy ilyen kistérség-alapítási hullám önti el az országot a pénz reményében, hiszen ha a törvénytervezetet - illetve ha életbe lép, akkor a törvényt - betartjuk, akkor sok egyéb feltétele van annak, hogy a kistérség mûködõképes legyen, illetve mûködhessen. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage