Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Minden egyes évfordulónak különleges jelentõsége van életünkben. Családi, vallási, történelmi ünnepeken összejövünk barátainkkal, családtagjainkkal, megállunk egy pillanatra, visszaemlékezünk a múltra, összevetjük a jelennel és hitet teszünk a jövõ mellett. Hitet teszünk egy gondolat, egy eszme, vagy netalántán a puszta lét továbbfolytatása mellett. Ilyen ünnep lenne honfoglalásunk 1100 éves évfordulója is. De ki kivel ünnepel 1996 márciusában, a millecentenárium harmadik hónapjában? Úgy tûnik, hogy a világkiállítást lemondó, a határon túli magyarságot magára hagyó, a nemzeti értékek iránt érzéketlen szociálliberális kormányzat nem ünnepel senkivel. Pedig kiváló alkalom lenne ez, tisztelt képviselõtársaim, hogy megmutassuk a világnak, kik vagyunk és mit akarunk itt, a Kárpát-medencében. De csend van határon belül is, de kifelé aztán egyáltalán nem jut el semmi hír.

Tavaly decemberben, 19-én megkérdeztem a miniszterelnök urat, hogyan állnak a millecentenárium elõkészületei. A kormányfõ megbízásából Keleti György honvédelmi miniszter adott semmitmondó választ, amit azzal toldott meg, hogy felkért bennünket, országgyûlési képviselõket, az õ szavaival élve: propagáljuk ezt az eseményt partnereink körében és kérjünk elnézést a kormányzat mulasztásai miatt, protokolláris, ahogy õ mondta, mulasztásai miatt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez talán egy újabb kísérlet volt arra, hogy a kormányzati felelõsséget áthárítsák a képviselõházra? Mert a bajor miniszterelnök azóta is hiába vár arra, hogy meghívják, nyilvánvaló, a naptára már be is telt, és egyetlen meghívásról tudunk, Horn Gyula washingtoni látogatása során, szokásos, hirtelen jött ötlettel talán, meghívta Clinton elnök urat a millecentenáriumra, de mai napig nem derült még ki, hogy az amerikai elnök ennek a meghívásnak a taszári pulóveres látogatás során tett eleget, vagy mikor, mert az eseménynaptárban sem az õ programja nem szerepel, sem semmiféle nemzetközi esemény. Semmiféle magas rangú nemzetközi esemény. És hiába várnak a határon túli magyarok is, pedig ez az õ ünnepük is. Egy kiváló jelzést adhatnánk most mindenkinek, hogy õk 1100 éves jogon szeretnének szülõföldjükön magyarként élni.

Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyarok Világszövetsége a maga szerény eszközeivel egy rendezvénysorozatot tervez, szervez honfoglalásunk 1100 éves évfordulójának méltó megünneplésére. Tisztelettel kérek mindenkit, a magyar társadalomtól kezdve a tisztelt Házon keresztül a magyar kormányzatig, segítsék ezt a törekvést, ünnepeljük meg méltó módon egyik legfényesebb évfordulónkat. Talán még nem késõ. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage