Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azért tartozunk annyival az igazságnak, és ezt Csóti képviselõ úr is legalább úgy tudja, mint jómagam, vagy más parlamenti képviselõk, hogy december óta nagyon sok minden történt millecentenáriumi elõkészületek ügyében.

Mielõtt azonban errõl szólnék néhány szót, érdemes tisztázni, hogy a millecentenárium milyen jellegû ünnep. Vajon világünnep lesz-e, amire az egész világ úgy figyel, mint a világ számára fontos eseményre, vagy a magyarság ünnepe, amellyel megpróbáljuk fölhívni a figyelmet magunkra? Én azt gondolom, hogy inkább az utóbbiról van szó. Nekünk olyan attrakciókat, ha tetszik, kell produkálnunk ezen alkalommal, amikkel föl tudjuk hívni a figyelmet magunkra, és a Ház képviselõi megkapták a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumtól egyebek között azt a propaganda-, illetve programfüzetet, amely az év elsõ felének eseményeit tartalmazza. Meglehetõsen vastag ez a füzet, nagyon sok esemény van benne fölsorolva, tehát nem lehet azt mondani, hogy semmit nem lehet tudni a millecentenáriumi ünnepségekrõl.

Egyébként az is világos, én mint országgyûlési képviselõ tudom, hogy sokszintû, sokféle ünnepség lesz a millecentenárium alkalmából. Valóban, a Magyarok Világszövetsége sok fontos ünnepséget rendez, a helyi önkormányzatok helyi rendezvényekre pályázatot nyújthattak be, a pályázatokra pénzt kaptak, helyi ünnepségek is lesznek, és lesznek központi, kormányzat által szervezett ünnepségek nagy számban. Nem lenne idõ, még a mai nap sem elegendõ arra, hogy fölsoroljuk azokat az ünnepségeket, amelyeket a millecentenárium alkalmából a magyar közönség élvezhet, és amivel fölhívhatjuk a figyelmet országunkra. Tehát Csóti képviselõ úr valószínûleg borúlátóbb ez ügyben, mint ami indokolt lenne a rendezvények mai állása alapján. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage