Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Amikor a millennium ünnepségére készültek a magyarok, akkor nemcsak az ország egészének és az összefogásnak a jelképét tartották nagyon fontosnak, hanem hogy tényleg hírt adjunk a magyarságról az egész világnak. De ha a képviselõ úr ezt olvasta, vagy tájékozódott, hogy hogyan készültek, akkor azt is olvasta, hogy nagy viták voltak a honatyák között arról, hogy miként, hogyan kell ezt megünnepelni. És természetesen a mai politikai pártok itteni megszólalásában is, vagy talán nem is természetesen, megjelennek ezek a viták.

(9.10)

Nagyon nem lenne jó, ha ez az ünnepség olyan módon osztaná meg a parlamenti képviselõket vagy a parlament egészét, hogy amit a kormány elgondol vagy amit tervez és amilyen programsorozatot elõkészít, azt olyan mércével mérnénk, hogy aki ezt kevésnek tartja, az a nemzeti értékeket sokra becsüli, aki pedig úgy ítéli meg, hogy ez az ünnepségsorozat, ez a csokor méltóképpen megjeleníti ezt az ünnepet, az pedig a nemzeti értékeket magára hagyja, hiszen ezzel a jelzõvel illette a kormányt a képviselõ úr.

Azt gondolom, hogy ez a megközelítés nem jó, és ez egy olyanfajta versenyfutást indítana el, ami nem méltó ehhez az ünnepséghez. Néhány tényt hadd soroljak fel abból a csomagból, amit valamennyi képviselõtársunk megkapott.

Az üzenetértékével is lesznek olyan rendezvények - és készült erre a magyar kormányzat -, amellyel ezt az ünnepséget külföldön is meg lehet jeleníteni. Elég, ha csak arra utalok, hogy "A honfoglaláskori emlékek Magyarországon" címû fotókiállítást sokfelé el fogják juttatni, a "Magyarország 1100 éve, a magyar tudósok a nagyvilágban" címû videót a nagykövetségek és a magyar kulturális intézetek megkapják külföldön, és ezt megfelelõ módon használni fogják. A "Tények Magyarországról" címû kiadványt is a Külügyminisztérium és a magyar kulturális intézmények címlistája alapján igyekszünk mindenhová eljuttatni.

Két percben természetesen az itthoni rendezvényekrõl nem lehet beszélni... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.).., én csak megerõsíteni szeretném azt, hogy az ilyenfajta megosztás nem hiszem, hogy szolgálná azt, hogy méltóképpen ünnepeljünk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage