Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A magyar közvéleményt már elég régen, de most különösen felerõsödve foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon a gazdasági maffiák, amelyek Magyarországon mûködnek, már beépültek-e a hatalomba, a parlamentbe, a politikai elitbe; ez a közvéleményt is és a Független Kisgazdapártot is foglalkoztatja.

Az újságokból, a tévébõl és a rádióból mindig különféle gazdasági botrányokról, gazdasági bûncselekményekrõl értesülünk, és ezek megerõsítenek minket, kisgazdákat is, de a közvélemény széles rétegét is abban, hogy bizony, sajnálatos módon a mi értékelésünk szerint beépült a gazdasági maffia a politikai elitbe.

Ezt azért merem így kijelenteni, mert az utóbbi gazdasági események erre engednek következtetni. Elõször felemlíteném az olajgate-ügyet, amelyben kormánypárti parlamenti képviselõ urak gyanúba kerültek. Ezt vizsgáltatta Horn miniszterelnök úr, parlamenti vizsgálóbizottság alakult már több mint egy hónapja, de nem jutnak egyrõl a kettõre. Véleményem szerint valószínûleg semmi probléma nem lesz ebbõl, szépen el fog csendesedni az ügy, holott a mi véleményünk szerint ez nem egy parlamenti vizsgálóbizottságra tartozna - amelynek semmiféle hatása nem lehet, legfeljebb egy tanulmányt készít a parlament részére -, hanem ez az ügy a rendõrségre, az ügyészségre, a bíróságra tartozna minden jogállamban.

Aztán folytathatnám a Kordax-üggyel, amely ügyben a legjobb indulattal rendelkezõ magyar állampolgár sem gondolhatja, hogy az APEH nem tudott arról a hatalmas, milliárdos adóhátralékról, ami összegyûlt, hanem egy adandó pillanatban kellett ezt elõvenni, nyilvánosságra hozni és a Kordaxot bizony lehetetlen helyzetbe hozni, csõdeljárásra és felszámolásra kényszeríteni.

Felmerül az emberben, hogy két érdekcsoport harca ez, esetleg egy kormánypárti frakción belül, de ez természetesen csak feltételezés, fel sem merem tételezni, csak úgy felmerül az emberben. (Zaj, moraj a kormánypártok soraiban.)

Tudomásunk van az újságból arról, hogy milliós, milliárdos olajforgalmazással foglalkozó vállalatok nem fizetnek a Stratégiai Alapba, az Útalapba, a Környezetvédelmi Alapba, hatalmas, milliárdos tartozások vannak. Továbbá legutóbb hallottam, hogy - nagyon helyesen - a kormány elhatározta, hogy egy állami bankot hoz létre, amely arra lenne hivatott, hogy kedvezményes kölcsönökkel támogassa a magyarországi lakásépítést. Hallottam az elnökjelölésrõl is, a jelölt jelen pillanatban az OTP fõtanácsadója, és õ lenne az elnöke ennek az állami tulajdonban lévõ banknak.

Tudomásom szerint - lehet, hogy rosszul tudom - jelenleg ez ellen az úr ellen vizsgálat folyik bizonyos privatizációs visszaélések ügyében.

(9.20)

Nem tudom, hogy ebben az országban nem lehet találni egy olyan embert, aki erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik? Egy pedagógusnak is kell erkölcsi bizonyítvány, de gondolom, egy állami bank elnökénél sem baj, ha feddhetetlen, és ha nincsenek ilyen hírek róla.

Összefoglalva: befejezésül annyit szeretnék még mondani, hogy nagyon sok ilyen gazdasági probléma, gazdasági botrány jelentkezett a sajtóban, a közvélemény elõtt. Azonban a közvélemény hiába várja, hogy bármilyen intézkedés történjen. Az ellenérdekelt gazdasági maffiák valószínüleg kiegyeznek egymással és akkor megfelelõ kapcsolatok révén ezek az ügyek elülnek, elcsendesednek, semmivé válnak. Nincs felelõs, és nincs felelõsségre vonás idestova már több éve. Nem tudom, hogy ha ezek a komoly milliárdos tételek nem kerülnek becsületesen kivizsgálásra, nem mutatnak rá a felelõsökre és azokat nem büntetik meg példásan ebben az országban, akkor holnap a vitanapon mi vajon mit beszélünk a feketegazdaság letörésérõl, mit beszélünk a feketegazdaság elleni harcról. Kíváncsian várom majd a holnapi vitát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage