Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem hat hónapja, hanem már egy éve várjuk azt a koncepciót, azokat a szakmai alapelveket, amik szerint eldöntik, hogy Magyarországon miért éppen annyi és miért éppen olyan összetételû kórházi ágyra van szükség.

Tisztelt Képviselõtársaim! Sokféle tervet hallottunk. Legelõször csak azt, hogy le kell csökkenteni a kórházi ágyak számát, aztán azóta programokat is hallunk, csak éppen a valódi történések nem férnek bele ezekbe a programokba. Nem magyarázták még meg, hogy Magyarországon miért pont annyira kell lecsökkenteni a kórházi ágyak számát; nem mondták meg, hogy mi lesz azokkal az ellátási formákkal, amikbõl éppen kevés van. Könnyû olyan megállapításokat tenni, hogy egyenletessé kell tenni az egészségügyi ellátást, de remélem, az egyenletesség nem lefelé nivellálással történik.

Számtalan olyan ellátási forma van, amiben hatalmas hiányok vannak az országban; ott emelni kellene az ágyak számát - errõl egyetlen szót sem szólnak! Nincsenek lefektetve azok a szakmai normatívák, amelyek szerint biztosítani szeretnék az egészségügyi ellátást. És eközben olyan kormányrendelet születik, amelyik a vidéki kórházak igen jelentõs része számára nagyon súlyos hátrányokat jelent; eközben pszichiátriai ellátások csökkentése történik, és a minisztérium mossa a kezeit, bár a finanszírozási rendszer kényszeríti ki ezeket a lépéseket.

(9.40)

Egy év óta hiába várjuk azokat az egységes és elõre lefektetett alapelveket, amelyek szerint bizonyos ellátási formákat szándékoznak szûkíteni vagy megszüntetni. Ilyen alapokról elindulva valóban tág tere van mindenféle lobbyzásnak, egyéni érdeknek, és ezt nem tudják lemosni magukról. (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) Éppen ezért kérjük, sõt követeljük: tegyék le végre azt az anyagot, amivel megmagyarázzák nekünk, mért éppen annyi és mért éppen olyan összetételû kórházi struktúrára van szükség, mint amit meghirdettek. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage