Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt képviselõtársaim! Talán nagyon furcsának fogják találni, hogy élek a Házszabály adta lehetõséggel, amikor az elsõ ponthoz benyújtott módosító indítványunkat szeretném indokolni és néhány elemmel kiegészíteni.

Ez az indítvány arról szól, hogy a törvény korábban tervezett 1995-ös címe 1996-ra változzon. Azt hiszem, ez a házszabályszerû módja annak, hogy az elõbb elhangzott, általános vita jellegû részben magyarázattal szolgáljunk arra, hogy miért is telt el közben egy év, illetve miért telt el négy hónap, ami egy évváltással is együttjárt. Így a magyar jogrendnek megfelelõen az adott, pillanatnyi évet kell szerepeltetni a törvények címében, és nem azt az évet, amikor a törvényjavaslatot eredetileg beterjesztették. A beterjesztés tavaly novemberi volt, valóban igaz, hogy Bokros Lajos pénzügyminiszter jegyezte. Ez teljesen megfelelt a törvényi szabályoknak, de az a beterjesztés a Társadalombiztosítási Alapok véleményét tükrözte. Errõl, tehát az eredeti ötletrõl, az eredeti társadalombiztosítási javaslatról ellenzéki képviselõtársaim a Házban minden lehetséges rosszat elmondtak. Talán azt az egyet nem hallottuk - ilyenkor szoktam ezt mondani -, hogy a beterjesztett törvényjavaslat effektíve növeli az ózonlyuk nagyságát... (Derültség.)..., de minden más rosszat el lehetett róla mondani, s azt el is mondták.

Ezért nem igazán értem, hogy az ezen történõ javító szándékot miért ugyanilyen módon fogadják képviselõtársaim. Talán kivétel ez ügyben Surján László képviselõtársunk, aki tényleg erkölcsi aggályoktól is áthatva közelítette meg ezt az ügyet. Szeretném ezért itt pontosítani azt, hogy igazából a módosító javaslatot - Torgyán József képviselõ úr által hivatkozottal ellentétben - nem két MSZP-s képviselõ terjesztette be, tudniillik Matyi László az SZDSZ frakciójának a tagja. Egyébként, ha ez képviselõ úrnak önmagában elkerülte volna a figyelmét, akkor jól látható ez az ülésteremben is, mert köztünk van itt egy folyosó, ahol le lehet jönni. Ha még ez sem elég, akkor a kék ajánlásban a fõtitkár és a szervezési és tájékoztató fõosztály ezt közli képviselõtársaimmal. Tekinthetõ tehát két kormánypárti képviselõ indítványának, de nem MSZP-s indítványnak a csomag.

Volt még persze néhány ilyen hiba, ami nyilvánvalóan elkerülte a figyelmet, és ennek javítására nem lesz módunk, ha nem akarunk minden egyes pontjához hozzászólni, de talán pont ezt az egyéves eltérést jól szemléltené ugyancsak Torgyán képviselõ úrnak a hivatkozása a '94-es zárszámadás auditált mérlegére. Amikor õ azt mondta, hogy '94 szeptemberében, illetve augusztusában elkészült a Társadalombiztosítási Alapoknak az auditált mérlege a '94-es költségvetésrõl, akkor nem tévedett, ez valóban igaz volt.

Igen ám, de ekkor kezdõdik, megint csak a jogszabályi rendnek megfelelõen, az ÁSZ-véleményezésre való kiadás, és az Állami Számvevõszék bizony idõt igényel önmagában a javaslat megfogalmazására. Majd indul egy hosszas egyeztetõ folyamat, amikor az Állami Számvevõszék a társadalombiztosítási önkormányzatokkal levelez. Levelez mind a kettõ a Pénzügyminisztériummal mint a felügyeletet gyakorló szervvel, levelez mind a kettõ a Népjóléti Minisztériummal mint a szakmai felügyeletet gyakorló minisztériummal. Ebbõl születik egy egyeztetés, és az egyeztetés vége - és érdekes a megállapításra is figyelni, hogy az Állami Számvevõszék azt mondta, hogy bár auditált a mérlege a két biztosítási alapnak - jelesül a '94-es -, és errõl még majd vitatkozhatunk a Házban, de nem tartja hitelesnek ezt a mérleget.

Ebbõl a mérlegbõl kiindulva kellene elkezdeni tervezni a '95-ös költségvetést, amely már éppen teljesült, s a '96-oshoz már csak közvetett információkkal rendelkezünk. Bizony eléggé megalapozatlan ilyen szempontból a költségvetés, nem feltétlen csak a társadalombiztosítási önkormányzatok hibájából. Az eredeti költségvetési javaslatot tehát abban a formájában elfogadni mi sem tudtuk, nemcsak az ellenzéki pártok, nyilvánvaló volt, hogy gyökeres átdolgozás szükséges, aminek megpróbáltuk megtalálni a törvényes módját.

Köszönöm.(Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage