Kónya Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓNYA LAJOS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt idõszak társadalmi, politikai, gazdasági konfliktusai egyre sürgetõbb igénnyel vetik fel az egységes, határozott fellépést a feketegazdaság, a feketefoglalkoztatás és -munkavállalás visszaszorítása érdekében.

A feketevállalkozási és -munkavállalási formák nemcsak egy-egy iparág, szolgáltatási szféra gondja, hanem az egész ország problémaköre. A legalitás olyan terheket is jelent, amelyekhez képest valamely szabály be nem tartása rövid távon kedvezõbb lehet a munkáltatók és a munkavállalók számára. Kialakultak a közteherviseléstõl egyéni élethelyzetük miatt menekülõ vagy ezt tudatosan semmibe vevõ magatartási normák. Ugyanakkor a nem jogszabályszerû vállalkozói, munkavállalói magatartás az államot és a törvényeket tisztelve tevékenykedõ polgárokat, vállalkozókat súlyosan károsítja. A gazdaság számtalan területén egyszerre jelentkezik a jogellenes és a belföldi feketefoglalkoztatás, valamint a jogellenes és eltitkolt külföldi fekete- munkaerõ alkalmazása. E körülménynek jelentõs mértékben oka a jogszabályok összehangolatlansága, az ellenõrzési, nyilvántartási rendszerek kiépítetlensége és az alkalmazható szankciók elégtelensége. A vállalkozások és foglalkoztatások adott társadalmi-gazdasági lehetõségeken belüli összhangjának megteremtése, az állami, szakmai és társadalmi kontroll kiépítése, mûködtetése sürgetõ kormányzati, törvényhozói feladat.

Mivel a feketegazdaság egyik nem lebecsülendõ területe a feketefoglalkoztatás, illetve -munkavégzés, kérdésem: hogyan kívánja hatékonyabbá tenni a tárca a munkaügyi ellenõrzést?

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage