Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A feketemunka megítélésében osztjuk az ön véleményét. A kormány és a tárca is kiemelt feladatának tekinti a feketegazdaság, feketemunka elleni küzdelmet, hiszen a feketemunka szétzilálja a munkaerõpiacot, aláássa a legális foglalkoztatást, adóelkerülést foglal magában, elkerülését a járulékfizetési kötelezettségeknek.

Ma is ellenõrizzük a feketemunkát, részben a munkaügyi központok, részben a munkaügyi felügyelõségek: a munkanélküli-ellátásban részesülõk szabálytalan munkavégzését és a külföldiek munkavégzését. A munkaügyi központok az elmúlt évben 25 ezer ellenõrzést hajtottak végre, ami a külföldiek munkavégzését illeti, körülbelül 1600 munkáltatót ellenõriztünk, és körülbelül a foglalkoztatott külföldieknek egynegyede volt szabálytalanul foglalkoztatva. Közös ellenõrzéseket végeztünk más hatóságokkal, így a rendõr-fõkapitánysággal is.

Mindezek mellett szükségesnek tartjuk az ellenõrzés megerõsítését, és ennek érdekében a tárca most készíti elõ az új munkaügyi ellenõrzési törvényt, amely ebben a félévben a tisztelt Ház elé kerül, és remélhetõleg július 1-jével, ha a munkálatok jól mennek, hatályba lép. Ennek a célja az, hogy kiterjesszük a munkaügyi ellenõrzés tárgykörét, megerõsítsük és súlyosbítsuk a szankciókat - ahogy ezt ön is szükségesnek mondotta -, és javítsuk az ellenõrzés feltételeit. Itt mindenekelõtt a munkaügyi nyilvántartásról van szó, egy munkakönyv jellegû foglalkoztatási könyv bevezetésérõl.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(14.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage