Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az 1989. évi XVII. törvény 1. §-a kimondja, hogy a népszavazás és a népi kezdeményezés az állampolgároknak, illetve az állampolgárok közösségének alkotmányos joga, amely közvetlen részvételt biztosít a hatalom gyakorlásában. Ennek értelmében minden állampolgár jogosult közterületen is aláírásokat gyûjteni, illetõleg aláírásgyûjtés céljából szervezõmunkát végezni.

Önök két évvel ezelõtt - valóban 54 százalékos többséggel - megnyerték a magyar parlamenti választásokat. De azóta olyan emberekkel találkozunk, akik ugyan önökre szavaztak, de most azt mondják, hogy anyám, nem ilyen lovat akartunk. Sajnos azok a lovak valószínûleg négy évig húzzák a szekeret, az ország szekerét, de az önök népszerûsége nemcsak hogy több mint felére csökkent, hanem elvesztették azt az erkölcsi tõkét, amit a harminc-negyven évi gulyáskommunizmus alatt a külföldi kölcsönök felvételével szerzett viszonylagos munkahelyi biztonság és az életszínvonalnak a munka melletti garantálása jelentett.

Önök megbuktak, és az önök becsületes miniszterei, tisztelt Horn Gyula miniszterelnök úr, távoztak is az ön kormányából, gondolok a munkaügyi és a népjóléti miniszterre. És a miniszterelnöki felelõsségrõl szóló törvény alapján ön felelõs azért a gazdaságpolitikáért, amit a két bukott fináncminisztere megvalósított - lehet, hogy a harmadik is -, tehát önnek kellene lemondani.

Ennek érdekében 1996. március 14-én a Petõfi térrõl, amikor a Kossuth térre vonul fáklyás felvonulással a remélhetõleg több tízezres vagy akár százezres tömeg... (Felzúdulás, zaj a bal oldalon. - Közbeszólás a bal oldalról: Sõt, több milliós!).., aláírásgyûjtés kezdõdik el 7 órakor a nagygyûlés alatt. Az aláírásgyûjtõ íven három kérdésre kérünk választ a véleménynyilvánító népszavazáson: követelem, hogy haladéktalanul mondjon le Horn Gyula és kormánya; követelem, hogy az Országgyûlés haladéktalanul mondja ki feloszlását, és tûzzék ki az országgyûlési választásokat; harmadszor: követelem, hogy az új Országgyûlés és kormánya... (Szöllõsi Istvánné: Mi a kérdés!?)... teremtsen mindenkinek emberhez méltó életet.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage