Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

Dr. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Február 20-án azonnali kérdésként hasonló témában szólt a kormányhoz, amikor az adatokat kis vita után, de nagyjából tisztáztuk. Most már végleges adataink vannak, a beérkezett számadatok szerint az exporttúllépésünk 9,5 milliárd forint, amely abból adódik, hogy az eredetileg tervezett 2,5-2,6 milliárd dollárral szemben az export-árbevételünk 3 milliárd dollárt ért el, a nettó szaldónk 2 milliárd dollár, ami ebben az évben, tehát a '95. évben, a tárgyévben kimagaslóan jó eredménynek számít. Mint ahogy azt ön is tudja, a támogatás exportvonalon normatív módon volt megállapítva, ezért a többletkiszállításokhoz ki kellett fizetnünk azokat a támogatásokat, amelyeket - ahogy ön is említette - a számlák beérkezését követõen január hónapban, illetve még részben február hónap elején is eszközölni kell. E keret elõzõ évi átlépése - mindösszességében 3,5 milliárd forintos megtakarítás állt rendelkezésére a Mezõgazdasági és Erdészeti Alapnak - a pótköltségvetésben az Országgyûlés által elfogadott 4 milliárd forintos többlet-exporttámogatást érintette, illetve azokat az áthúzódó beruházásokat is számba véve, amelyek még ebben az évben kerülnek megvalósításra, de az elbírálás alapján még az elõzõ év költségvetését terhelik, az áthúzódó összes várható kiadásunk 10-10,5 milliárd forint. Ez volt az elsõ kérdésére a válasz. (Zaj.)

A második kérdésére az elsõbõl adódóan - miszerint elõfordulhat-e, hogy leállításra kerül az export -: az export leállítása természetesen nem fordulhat elõ, mert az egy adminisztratív intézkedést igényelne, amely egy liberalizált külkereskedelemben elképzelhetetlen. Arra sincs esély, hogy az exporttámogatás esetleges csökkenése miatt veszélybe kerülne az ez évi várható exportteljesítésünk, amire ön gondol. Az feltételezhetõen bekövetkezik, hogy idõközben a piaci viszonyokat és az áru minõségét is figyelembe véve... (Zaj.) ...Érdekes, hogy most a kormánypárt zajong és nem az ellenzék. Köszönöm szépen.

Tehát a VTO-val kötött megállapodást is figyelembe véve természetesen nekünk a túllépéssel óvatosan kell bánni, ugyanis az a 33 milliárd forint, amely erre az évre exporttámogatásként van megállapítva, a korábbi, még az elõzõ kormány idején indult tárgyalások szerint is kimagaslóan sok, tehát ennek elfogadtatása és egy normatív emelése nem jöhet szóba. Azonban a támogatási átcsoportosítások és a piacra juttatást elõsegítõ marketingtevékenységre, áruminõség-javító tevékenységre igenis mód van. A kormány tárgyalni fogja a közeljövõben ezt a 10 milliárd forintos igényt. Amennyiben ez a kormány hatáskörében nem oldható meg, úgy az Országgyûlés segítségét fogja ahhoz kérni, hogy az ön által is joggal igényelt 81 milliárd forintos ez évi támogatás valóban erre az évre kerüljön kifizetésre, és azt az elõzõ év - még egyszer hangsúlyozom - kimagaslóan jó teljesítményei miatt kifizetett többlettámogatás ne hozza lehetetlen helyzetbe, valamint azokra az exportárualap-bõvítõ pályázatokra is jusson pénz, amelyek még a '95-ös évben kerültek meghirdetésre, de átmenetileg az elbírálásuk éppen pénzhiány miatt fel lett függesztve. Kérem képviselõ urat, hogy szíveskedjék elfogadni a választ. Köszönöm szépen. (Taps.)

(15.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage