Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Tisztelt Államtitkár Asszony! Amennyire ebben a nagy zajban meg tudtam az ön válaszát érteni, sajnálattal kell megállapítanom, hogy nem tudtunk ebben a kérdésben szegeletre jutni (sic!). Bízom abban, hogy lesz még idõ, amikor a szempontjaim szóhoz fognak jutni a magyar jogalkotásban. Tehát ne haragudjon meg, ha kijelentem, hogy válaszát nem tudom elfogadni.

És amikor ezt a nemleges választ kinyilvánítom, engedjék meg a tisztelt jelenlevõk, hogy õket is felszólítsam arra: ne fogadják el ezt a választ, a következõ alaptételek alapján:

Kérem, Szolón óta alapszabály a jogalkotásban, hogy minden népnek csak olyan törvényt lehet alkotni, amit a nép elvisel, illetõleg elbír. Ez az egyik.

A másik, amire felhívnám a figyelmet: Hegel is rámutat arra a tulajdonnal kapcsolatos eszmefuttatásai során, hogy ahol a tulajdon nem szabad, ott az állampolgár szabadsága körül súlyos problémák vannak.

Végül pedig - talán populista érv lesz, de - az a véleményem, hogy ha egy államban a jogalkotók nem veszik figyelembe a nép jogérzetét és a nép igazságérzetét, ott a demokráciával is nagyon súlyos bajok vannak.

Kérem még egyszer a tisztelt jelenlevõket, ne fogadják el ezt a választ. Köszönöm. (Taps az FKGP és az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage