Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Már olyan régen készítettem ezt az interpellációt, hogy talán már hatályát vesztette, mert közben már nincs itt a pénzügyminiszter úr, és talán már visszafizette a bankoknak mindazt a pénzt, amit a saját alapítványához szerzett ilyen kapcsolat révén, vagy lehet, hogy a szegényeknek szétosztotta, akiket a tevékenysége alatt elszegényített. (Zaj, felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.)

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Mint köztudott, Bokros Lajos pénzügyminiszter úr 1990-ben kilenc magánszeméllyel egy magánalapítványt hozott létre Ösztöndíj néven. Bokros Lajos úr 20 ezer forintot fizetett az alapítványba, a felesége egymillió forintot, és a külföldön élõ Szekeres Szabolcs 32 ezer forintot. Erre a Szekeres Szabolcs "barát"-ra visszatérek az interpellációmban. (Zaj, közbeszólások. - Dr. Szabó Imre: Erre nem térhetsz vissza!)

Az alapító okirat szerint az alapítványhoz bárki csatlakozhatna, de sajnos, senki nem csatlakozott a magánszemélyek részérõl, csupán a bankok csatlakoztak. Az alapító okiratban az is szerepel, hogy az ösztöndíjakat a tõke kamataiból kellene fizetni. Az alapítvány kuratóriumi tagjai lettek: elnök Bokros Lajos úr, a felesége a helyettes és Szekeres Szabolcs tag.

A Ptk. 74/C. § (3) bekezdése szerint a kuratóriumba nem jelölhetõ olyan személy vagy alapító, aki közvetlenül vagy közvetve az alapító vagyonának felhasználására meghatározó befolyást gyakorolhat. Ezek szerint ez az alapítvány véleményem szerint törvénytelenül mûködik. (Folyamatos zaj.)

Szeretnék egy-két furcsa eseményt elmondani önöknek az alapítványhoz szerzett pénzeszközökkel kapcsolatosan. Egyszerûen elfogadhatatlan és felháborító, hogy ezek után Bokros Lajos úr saját magához, a Budapest Bank akkori vezérigazgatójához fordult 500 ezer forintos kérelemmel, és kapott is 400 ezer forintot az alapítvány részére; továbbá az Intereuropa Banktól 300 ezer forintot, a Külkereskedelmi Banktól 500 ezer forintot, az Országos Kereskedelmi Banktól 200 ezer forintot, a Budapest Banktól pedig 400 ezer forintot. És még ki tudja, hogy a kulisszák mögött hány százezer forint vándorolt az alapítványhoz. (Folyamatos zaj.)

Bokros Lajos úr felesége a nyilvánosság elõtt többször kijelentette, hogy bármikor meg lehet tekinteni a listát, az alapítvány a külföldön élõ magyarokat támogatta. Ezek után meglepõ, hogy az APEH-üldözöttek Szövetsége hivatalos kérésére nem mutatták meg a listát, pedig érdekük lett volna, hogy megmutassák, hiszen ezzel bizonyították volna, hogy az alapítvány törvényesen mûködik, illetve a célnak megfelelõen.

Ugyanakkor Bokros Lajos úr a 16 millió forintos végkielégítésnél nem jelölte meg, hogy milyen alapítványba fizeti be a pénzt, és a saját alapítványába fizette. Ezek után kérdezem belügyminiszter urat, hogy törvényesen mûködik-e az alapítvány, tudtak-e a 16 millió forint saját alapítványba történõ befizetésérõl, és intézkednek-e afelõl, hogy ezen pénzeszközök visszakerüljenek a bankokba, vagy pedig szét kell osztani a szegények között. Várom a válaszát! (Zaj a kormánypártok soraiban. - Dr. Szekeres Imre: A tulajdonosnak! - Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage