Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Az ön által is említett probléma valóban súlyos, és a kormány tisztában van azzal, hogy az egyedülállóak, azon belül is az idõsek különösen nehéz helyzetben vannak. Ma már a Ház falai között elhangzott, hogy a gazdasági átalakulás minden rétegtõl bizony komoly áldozatot kíván.

Ami a konkrét kérdését illeti, arra azt a választ tudom adni, hogy ön egy teljesen valós problémát feszeget. Az özvegyi nyugellátás rendszere nemcsak azért sem tekinthetõ igazságosnak, mert egy évig kapja az elhunyt házastársa után a volt nyugdíjának a felét, hanem azért is, mert attól is függ, hogy az elhunyt házastársnak mekkora volt a nyugdíja. E tekintetben is nagyon nagy különbségek alakulhatnak ki.

A kormány a változtatást a nyugdíjrendszer átalakításában, illetve a szociális támogatási rendszer átalakításában tervezi, amellyel kapcsolatban a Ház jogalkotási programja is megfogalmazta, hogy a kormánynak már ebben a fél évben be kell nyújtani a szakmapolitikai koncepcióját. A nyugdíjak tekintetében a biztosítási elvet szeretnénk erõsíteni, vagyis azt, hogy a munkával megszerzett jövedelem az idõskori ellátásban, nyugellátásban is egyértelmûen megmutatkozzon, és itt a szolidaritási elvet szeretnénk visszaszorítani. Ugyanakkor - és ez vonatkozik igazából az ön által felvetett kérdésre - szeretnénk egy úgynevezett idõskori jövedelemkiegészítõ, jövedelempótló támogatást bevezetni, alkalmazni a szociális rendszerben, ami azon idõskorúak számára, így például az özvegyen maradt egyedülállóak számára nyújtana egyfajta élethossziglan tartó - hiszen ez is szerepelt a kérdésben - jövedelemkiegészítést, akik nem tudják önmaguk ellátását biztosítani.

Mindaddig - és vélhetõen ezen reformátalakítások ebben az évben el fognak tartani - a szociális törvényben rendelkezésre álló, ma elérhetõ támogatások - lakásfenntartási támogatás, rendszeres szociális segély és egyebek - vehetõk igénybe ilyen esetekben. Addig is kérem válaszom elfogadását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage