Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen. Azzal az egy szóval is válaszolhatnék, hogy "nem", de azért, ha lehet, bõvebben is indokolnám.

Én a '94-es vizsgálattal nem akarok foglalkozni. Ahogy ön említette, ez egy névtelen bejelentés volt - én nem vizsgáltam volna.

Ami a '95. évi bejelentést illeti, az viszont nem bejelentés volt, hanem egy intézeti értekezleten nem néhány orvos, hanem az orvoskar döntõ többsége szólalt fel a Tahy Ádám által vezetett intézményben uralkodó állapotok ellen, és megfogalmazta a vezetés kõkemény kritikáját. Akkortájt már elég sok olyan jelzés érkezett, hogy az intézményben bizony nagyon feszült állapotok uralkodnak.

Tahy Ádám úrral egyeztetve jelöltem ki azt a szakértõi bizottságot, amelyik a vizsgálatot elvégezte. A vizsgálat Tahy úr szakmai alkalmasságát nem kérdõjelezte meg, de ugyanakkor a vezetõi alkalmasságát erõteljesen kétségbe vonta.

Hadd tegyem hozzá, hogy idõközben lezajlott egy gazdasági ellenõrzés is, amely az intézetnél súlyos szabálytalanságot, törvénysértést tárt fel: engedély nélkül százmilliós nagyságrendben hitelt vettek fel.

(16.10)

Emiatt sajnos kénytelen voltam Tahy Ádám úr, tulajdonképpen akkor már nem pozícióban lévõ fõigazgató, illetve a jelenlegi gazdasági igazgató ellen fegyelmi eljárást elrendelni.

Ami pedig a pályázatunk kiírását, illetve a most kinevezett igazgató helyzetét illeti: Valóban tagja volt annak a több mint harminc fõt számláló orvoscsoportnak - ismétlem: az intézményi orvos dolgozók döntõ többsége tartozott ehhez -, aki aláírták Tahy Ádám ellen a beadványt.

A három pályázó közül õ valóban egy belsõ pályázó volt. Szakmai alkalmasságát senki nem kérdõjelezte meg, és valamit a szíves figyelmébe ajánlok: mind az orvosi kamara, mind a közalkalmazotti tanács, mind a helyi szakszervezet több mint nyolcvan százaléka határozott támogatásáról biztosította az új fõigazgatót, s azóta rend van. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage