Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Ha szabad annyi személyes hangvételt megütnöm, ha a tisztelt képviselõtársam is hozzájárul ehhez, talán nem kell bizonygatnom, hogy mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyébõl származó ember, ha igazából elfogultsággal vádolható vagyok, akkor éppen azon terület iránt. De valóban megváltozott a kórházak finanszírozási rendszere október elsejétõl, és ennek a lényege az, hogy országosan a korábbi egyedi alapdíjakkal szemben most már a kórházaknál egységes alapdíjat veszünk számításba. El kellett azonban fogadni azt a szakmai javaslatot, amelyet konszenzus konferencián alakítottak ki az érdekelt szakmai szervezetek, köztük a Kórházszövetség, amely nem a szerint tesz kórház és kórház között különbséget, hogy Szikszón van-e vagy Budapesten, megyeszékhelyen vagy más városban, hanem a szerint, hogy milyen jellegû a kórház feladata, mekkora a nagysága, hány osztállyal rendelkezik, milyen bonyolultságú feladatokat kell ellátni, hisz ez más felszereltséget, más infrastrukturális hátteret tesz szükségessé. Ebbõl fakad a kórházak különbözõ, úgynevezett intézményi szorzója, amelyre ön is utalt.

Hadd hívjam fel arra a figyelmét, hogy a szikszói 0,8-es szorzóhoz közel álló szorzóval nagyon sok fõvárosi kórház is rendelkezik, mert - ismétlem - nem az dönti el, hogy a fõvárosban van vagy nem a fõvárosban van.

Az ön kérdését megismerve megvizsgáltattam a szikszói kórház helyzetét külön is. Az október elsejei finanszírozási rendelet bevezetése óta eltelt három hónap alatt a kórház teljesítménye 10 százalékkal csökkent. Ez az egyik oka annak, hogy kevesebb pénzhez jut. A másik ok: jelentõs az aktív ágyakon azon eseteknek a száma, ahol a szabályzatban megszabott felsõ határnapon túl ápolnak beteget, azaz egyfajta túlápolás van. Ön említette a magas kihasználtságot. Ez eredményezheti a magas kihasználtságot, csak ezt a teljesítményfinanszírozás, amelyet a kórházaknál alkalmaznak, bizony nem honorálja. Én mindenféleképpen tanácsolom és kérem képviselõ úr szíves közremûködését, hogy a kórház vezetése a belsõ finanszírozással és érdekeltséggel kapcsolatban is nézzen utána, hogy mit tud tenni, mert így megszüntetheti a veszteségét. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage