Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 1995. február 6-án írta alá Budapesten a magyar és a szlovén külügyminiszter a JSZSZK, tehát a volt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság jogutódlásával kapcsolatos jegyzõkönyvet Szlovénia vonatkozásában. Az egyezménynek röviden az a lényege és értelme, hogy megerõsítette azokat a szerzõdéseket, amelyeket hatályban lévõnek tekintünk Szlovénia vonatkozásában is, amelyeket egykoron a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársasággal kötöttünk, valamint megjelölte egy másik jegyzõkönyv keretében azokat a szerzõdéseket, amelyek átmenetileg, ideiglenesen maradnak érvényben addig, amíg új megállapodásokkal nem pótoljuk azokat.

Erre az egyezményre feltétlenül szükség van annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatok szerzõdéses keretek között folyhassanak tovább. Tehát kérjük a tisztelt Országgyûlést, hogy járuljon hozzá ennek megerõsítéséhez. A magyar alkotmány és a magyar jogalkotás megkívánja, hogy a Magyar Országgyûlés ehhez hozzájáruljon.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyûlést, hogy a jegyzõkönyv - annak 3. cikkének megfelelõen - azon a napon lép hatályba, amikor a felek kölcsönösen értesítik egymást arról, hogy a megerõsítés megtörtént. Tisztelettel tájékoztatom önöket arról, hogy a szlovén fél ennek már korábban eleget tett, és 1995. március 2-án értesítette a magyar felet - tehát egy évvel ezelõtt már - arról, hogy a maga részérõl minden akadály elhárult a szerzõdés érvénybe lépése elõl.

Mi kérjük az Országgyûlést, hogy az elõterjesztést erõsítse meg; egyúttal kötelezettséget vállalunk, hogy amennyiben önök megerõsítik a szerzõdést, arról a Szlovén Köztársaságot értesíteni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage