Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A mentelmi bizottság igen hosszas tárgyalásokat folytatott képviselõtársunk ügyében, két teljes ülést szentelt annak, hogy megnyugtató döntést hozzon az Országgyûlés.

A tények: a feljelentés szerint az Országgyûlés 1995. október 31-ei ülésén Morvai Ferenc országgyûlési képviselõ úr interpellációt intézett Kuncze Gábor belügyminiszter úrhoz a Magyar Posta százszázalékos tulajdonában lévõ Hírép Kft.-vel kapcsolatos büntetõügy tárgyában. "Az interpelláció során Morvai Ferenc több, a becsület csorbítására alkalmas tényt állított, kifejezést használt, amelyek alapvetõen sértik a társadalmi értékítéletemet és megbecsülésemet, továbbá azt a látszatot keltik az ország nyilvánossága elõtt, hogy én mint a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója, a kft. ügyvezetõjével együtt bûncselekmények sorozatát követtem volna el."

Képviselõ urat is meghallgattuk az ülésen, aki cáfolta, hogy az interpelláció során rágalmazást követett volna el. Elõadta, hogy nem érzi magát felelõsnek, sõt feljelentés kiegészítése tárgyában is tett bizonyos intézkedéseket. Kifejtette, hogy sérelmezné, ha mentelmi jogát a Magyar Országgyûlés felfüggesztené.

Tisztelt Országgyûlés! Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény, illetve az 1/1991-es országgyûlési elvi állásfoglalás a következõt tartalmazza: a képviselõi szólásszabadság körében a jogalkotó az elkövetett szóbeli jellegû bûncselekmény miatt fõszabályként fogalmilag kizárta a felelõsségre vonás lehetõségét. E rendelkezés anyagi jogi akadályként nem teszi lehetõvé az adott tárgyú felelõsségre vonást. A jogalkotó mások személyiségi jogainak tiszteletben tartására is figyelemmel e fõszabály alól két kivételt enged, nevezetesen, ha a képviselõi megnyilatkozás rágalmazást vagy becsületsértést valósít meg.

Szó szerint szeretném idézni Morvai úr nyilatkozatát. Az 1995. október 31- ei ülésen - és azt hiszem, hogy ez a lényege - a következõt mondta Morvai úr: "Meglepõ és elfogadhatatlan számomra, hogy csak Kóró József úrral szemben indítottak büntetõeljárást, amikor a rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapítható, hogy a bûncselekményeket ketten, a vezérigazgatóval, Dorozs úrral közösen követték el." (Közbeszólások: Ez az!)

Ez az idézet sajnos a bizottság számára nem adott más lehetõséget és nem is tudtunk más indítványt elõterjeszteni, mint azt, hogy az Országgyûlés Morvai Ferenc országgyûlési képviselõ úr mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel; nemcsak e kijelentésére tekintettel, hanem arra is, hogy nem bíróság a mentelmi bizottság, tehát abban a kérdésben majd a független magyar bíróság fog dönteni, hogy Morvai úr elkövette-e a rágalmazást vagy sem.

Tisztelettel ennyit szerettem volna mondani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage