Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Sándorffy Ottó Képviselõtársam! Engedje meg, hogy beszédének néhány vonatkozására reagáljak. Az elsõ, amire szeretnék reagálni, az a végkielégítések ügye. Magyarországon - és ez így van a kormányban is - a végkielégítések törvényi elõírások alapján kerülnek kifizetésre. Lehet ennek mértékérõl vitatkozni, viszont szeretném megkérdezni, hogy egy feketegazdaság elleni vitanapon a Kisgazdapárt vajon szükségesnek tartja-e a törvények betartását vagy ennek ellenkezõjére ösztönöz. Ez az elsõ gondolat.

A másik: szeretném pontosítani az idézett statisztikát: ön említette, hogy a közterhek a költségek 92 százalékát emésztik fel. Ez a szám némileg túlzott. Minden szakértõ megegyezik abban, hogy Magyarországon a közterhek annál a mértéknél magasabbak, mint ami szerencsés lenne. Idézném önnek Kornai professzor úr számítását, és ez a mai hozzászólásokban már egy ízben elhangzott:

"Ha száz egységnek vesszük az összes adóterhet, beleértve a munkavállalói és a munkáltatói adóterhet, akkor ebbõl a munkavállalónak mindenféle adó levonása után körülbelül 30-35 egység marad." Ez kevés ugyan, de az ön által idézett szám ehhez képest enyhén szólva pontatlan.

Végezetül engedje meg, hogy egy megjegyzést tegyek én is. Ön említette, hogy "fejétõl bûzlik a hal". Ezzel a megállapításával a magam részérõl egyet tudok érteni, hozzátenném: úgy ítélem meg, hogy az önök frakcióvezetõjének hozzászólásai, ezek fontossága kisugárzik a kisgazda-frakció egészére. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage