Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! A feketegazdaságnak egy bizonyos aspektusáról szeretnék szólni, amelyet többen érintettek, de azt hiszem, hogy igazán nem gondoltuk végig. Ma, amikor Magyarországon hónapról hónapra nõ a munkanélküliség, nagyon nehéz lenne a feketegazdaság elleni harcot elindítani úgy, hogy nem csinálunk egyszerre egy munkahely-támogató programot. Ugyancsak el kell gondolkozni azon, hogy a GDP, amelyik remélhetõleg ebben az évben 2 százalékkal nõ tavalyhoz viszonyítva, hogy alakulna, hogyha a feketegazdaság erõteljes visszaszorítására volna valamilyen eszköz a kezünkben.

(13.00)

Végezetül elmondhatnék még néhány makrogazdasági mutatót, például azt, hogy a folyó fizetési mérleg rendbetételében a feketegazdaságunk milyen mértékben játszik szerepet. Elmondhatnám azt, hogy mondjuk az exportunk alakulásában mit jelent a magyar feketegazdaság, de azt hiszem, hogy minden képviselõtársam egyetért velem abban, hogy a feketegazdaság elleni drasztikus és kiegyensúlyozatlan fellépés legalább annyi kárt okozna a magyar gazdaságnak, mint a feketegazdaság megléte és a feketegazdasággal való foglalkozás elmulasztása.

Két olyan területet azért mégis felemlítek, amely a feketegazdaság mûködése nélkül gyakorlatilag összeomlana. Ezek közül az egyik az idegenforgalom, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az idegenforgalmi bevételek nagy része Magyarországon egyszerûen ellenõrizhetetlen vagy nagyon nehezen ellenõrizhetõ formában realizálódik. Akár a fizetõvendéglátást vesszük figyelembe, akár az éttermi szolgáltatásokat tekintjük, jelentõs részük ma nem átvilágítható, ma nem ellenõrizhetõ a pénzügyi szervek részére. Azonban tegyük fel, ha valami módon ezt megszüntetetnénk vagy normál adóval sújtanánk, s ezáltal gazdaságtalanná tennénk, ez esetben olyan mértékû csapás sújtaná a magyar gazdaságot és az egész gazdaság minden ágazatát, amelyet nagyon nehéz volna elviselni. Hiszen ha azt mondjuk, hogy a feketegazdaság az országban 30 százalékban van jelen, akkor elmondhatjuk, hogy az idegenforgalomban ez legalább 50 százalékos, és a magyar idegenforgalmi bevételek nélkül akár az ország valutamérlegét, akár pedig a magyar exportteljesítményeket nagyon nehéz volna - az elõzõ évekhez hasonlóan - egyensúlyban tartani vagy esetleg még fejleszteni is.

A másik terület, ahol szintén nem nélkülözhetõ a feketegazdaság jelenléte, a mezõgazdaság. Ma a mezõgazdaságban a munkaerõ nagy része úgynevezett feketefoglalkoztatásban kerül felhasználásra, aminek nagyon sok formája van. Az elõttem szóló képviselõtársam elég jól rávilágított arra, hogy milyen visszaélések vannak a foglalkoztatás terén az adóbefizetéssel, a társadalombiztosítási befizetésekkel. Azonban azt is el kell mondani, hogy a magyar mezõgazdaság versenyképessége nagyon komoly válságba kerülne akkor, hogyha reálisan számolnánk el a munkaerõ árát és az ehhez kapcsolódó egyéb költségeket, ami nemcsak társadalombiztosítási költség, hanem nagyon jól tudjuk, hogy még egyéb más költségek is rakódnak a munkavállalók és a munkaadók vállaira, ha ezeket törvényszerûen be akarják fizetni.

Amennyiben a magyar mezõgazdaság versenyképessége romlana, akkor megint nem kell nagy fantázia hozzá, hogy az egész magyar gazdaság súlyosabb helyzetbe kerülne, mint ma van, hiszen azért az egyik legjobb exportterületünk még mindig a mezõgazdasági termékek kivitele, ami több száz éve így van.

Hölgyeim és Uraim! Úgy gondolom, hogy a feketegazdaság elleni harcban figyelembe kell venni, hogy nem mehetünk ajtóstul a házba, tehát magyarul mondva: egy átmenetet, egy feloldást kell biztosítanunk ezeknek a folyamatoknak, hiszen ha drasztikus szabályozással megpróbáljuk a feketegazdaságot akár megszüntetni, akár egységesen, normális adózás alá vonni, akkor lehet, hogy rövid távon nagyobb lesz a kára a dolgoknak, mint amennyi haszon várható belõle.

Ez természetesen nem mond ellent annak, hogy a feketegazdaságot magam is egy káros és hosszú távon megszüntetendõ dolognak tartom, azonban a kivitelezésben kérem körültekintésüket és bölcs mérsékletüket. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage