Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm a szót. E rövid kétpercesben megerõsíteni szeretném az elõttem hozzászóló Schamschula képviselõtársamat. Mint az idegenforgalomban dolgozó, elmondhatom azt, hogy sajnos, e területen a feketegazdaság igen kiemelt Magyarországon; értendõ ez a szálláshelyek úgymond feketeforgalmára, értendõ ez a vendéglátó egységek úgymond feketeforgalmára.

El kell azt is mondani, hogy évrõlévre azt látjuk, hogy a szervezett turizmus visszafejlõdik, a kereskedelmi szálláshelyek turistaforgalma szintén csökken. Mire vezethetõ ez vissza? Visszavezethetõ ez arra, hogy az üdülõövezetekben általános gyakorlat a feketeszobáztatás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. Ezek kivonásra kerülnek az adó alól. A háziak úgymond "összejátszva" a vendéglátó egységgel, illetve "összejátszva" a vendéggel, kibújnak a kötelezettségek alól. Mi ennek az oka?

Egyrészt a többletjövedelem-szerzésre irányuló cél, amelynek tradicionális hagyományai vannak, hiszen korábban, amikor nem lehetett külföldi fizetõeszközhöz jutni, ez volt az a terület, ahol igenis lehetett jutni, azaz beváltani. Tehát ennek van egy történelmi elõzménye.

Másrészt a kényszerhelyzetbõl adódóan; egy kevésbé felkapott üdülõhelyen ma egy szoba ára 1000-1500 forint. Ha az ágyra vetítünk 500 forintot, elmondhatjuk, hogyha erre vesszük az üdülõhelyi díjat, a központi adót, a helyi adót, akkor jó, ha az 500 forintból 200 forint marad. Ez pedig olyan kicsi összeg, amely rákényszerít mindenkit - vagy legalábbis nagyon sok embert - arra, hogy próbálja illegálissá, feketévé tenni a jövedelmét, másrészt bonyolult az adóztatás, az adónyilvántartás, ellentmondóak az ellenõrzések.

Úgy látom, hogy ennek az iparágnak pontosan ez az egyik rákfenéje. Hogyan lehetne ezt feloldani? Ösztönzõbb, áttekinthetõbb, központi és helyi szabályozással. Ellentmondások sorai tapasztalhatók, ezek idõnként változnak, másrészt pedig akik a jogszabály alól kibújnak, sokkal következetesebb és szigorúbb szankciók alá kerüljenek. Köszönöm a két percet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage