Benedek Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

BENEDEK MIHÁLY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Az elõttem szóló képviselõtársaim: Tóth Pál és Schamschula György képviselõ urak itt a feketefoglalkoztatás és a feketemunka-vállalás kérdéseit feszegették. Én azt gondolom, hogy nemcsak itt a parlamentben, képviselõtársaim között, hanem a társadalomban is elég nagy várakozás elõzi meg a miniszter úr expozéjában már megemlített munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvénytervezetet, amelynek a vitája, egyeztetése éppen ezekben a napokban, hetekben folyik az Érdekegyeztetõ Tanácsban. Amennyiben ott egy konszenzus látszik kialakulni, azt gondolom, hogy rövid idõn belül itt, a parlamentben is tárgyalhatjuk ezt a törvénytervezetet.

Mire kell ennek a törvénynek hangsúlyt fordítania megítélésem szerint? Újra kell gondolni az egész ellenõrzés rendszerét, létre kell hozni egy olyan munkaügyi ellenõrzési törvényt, amely egyértelmû fogalmi meghatározásaival elejét veszi a jogértelmezési vitáknak, elhatárolja az ellenõrzési tárgyköröket, meghatározza a munkaügyi ellenõrzést végzõk eljárási szabályait, jogkörét. Azt gondolom, hogy a munkaügyi ellenõrzés hatékonysága megkövetelné a feketegazdaság ellenõrzésében érdekelt és részt vevõ valamennyi szerv együttmûködését, az információk kölcsönös cseréjét és az adatok hozzáférhetõségét is.

Külön foglalkozni kell ebben a törvényben a külföldiek magyarországi munkavállalásával, és itt az ellenõrzés kapcsán a hangsúlyt a szabályozásban a kontingensekre kellene fordítani, viszont azt is gondolom, hogy a munkaügyi ellenõrzési törvény szabályozása csak eszköz lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben. De célként és feladatként olyan gazdaságpolitikát kell megvalósítanunk, amely a gazdasági növekedés révén piaci eszközökkel teremti meg a vállalkozások stabilitását, biztosítva ezáltal új munkahelyek létrejöttét és a meglévõk stabilitását, védelmét. Köszönöm szépen. (Taps.)

(13.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage