Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A rendkívül szûkre szabott idõkeret miatt csupán néhány megállapításra és javaslatra kell korlátozni mondanivalómat.

Véleményem szerint a feketegazdaság ellen eddig tett kormányzati intézkedések átfogóak és széles körûek voltak. Eredményeik már érzékelhetõk, és egyre jobban érzékelhetõk lesznek. Mivel a gazdasági és szerkezetátalakítási folyamatnak feltehetõen a legnehezebb szakaszában járunk, további nehéz és összefüggõ intézkedéssorozat szükséges a feketegazdaság elfogadható európai szintre való visszaszorítására. Elsõsorban persze nem újabb jogszabálydömpingre van szükség. A hatályos rendelkezések betartásával, szigorú és következetes számonkéréssel, a hatóságok - így a vám, az adó, a fogyasztóvédelmi, a munkaügyi, a Belügyminisztérium, az önkormányzatok és a kamarák - ellenõrzõ tevékenységének növelésével, összehangolásával számottevõ eredményt lehet elérni. Ezzel összefüggésben remélhetõ, hogy az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott cégnyilvántartási és céginformációs szolgálat által mûködtetett központi számítógépes nyilvántartás minden vállalkozásról tartalmazni fogja a hatóságok által igényelt információs mennyiséget.

A feketekereskedelem visszaszorítása céljából szankciókkal el kell érni, hogy csak telephellyel, képesítéssel és a szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezõ regisztrált vállalkozások folytathassanak kereskedelmi tevékenységet, termékek csak bizonylattal, minõségtanúsítással kerülhessenek forgalomba. Hivatkoznék itt az 1993. évi A termékfelelõsségrõl címû X. törvény rendelkezéseire. Az egységes, minden szervezetre, vállalkozóra és magánszemélyre vonatkozó közteherviselés általánossá tétele érdekében a bizonylati rendszert a termelõknél, importõröknél és nagykereskedõknél szükséges szigorítani, illetve lehetõvé tenni azt, hogy az áru útját kövesse a bizonylat. A példák közül a svédországi gyakorlatot javasoljuk bevezetni, ahol az adóhatósághoz kerül a számla egy másolata, és így biztosítható az ellenõrzés teljes folyamata.

Sürgõsen létre kell hoznunk az egységes fogyasztóvédelmi törvényt. Ebben rögzíteni kell a fogyasztói alapjogokat, valamint az ellenõrzésre hivatott szervezetek jogait és hatáskörét. A törvény remélhetõen megszünteti az egyes ellenõrzõ szervek közötti hatásköri átfedéseket, továbbá olyan szankcionálási rendszert tartalmaz, amely az elkövetés súlyával arányos bírságot ró ki, végsõ esetben akár a vállalkozói engedély visszavonásáig is eljut.

A feketegazdaság elleni küzdelemben a jogalkotó egyik legfontosabb feladata a joghézagok megszüntetése. A kereskedelemben például a piacozás területén mutatható ki ilyen joghézag. A piacokon, vásárokon ugyanis ma jelentõs számú nem hazai árus értékesít mint hazánkban bejegyzett bt.-k bel- és kültagjai. A tapasztalatok szerint a bt.-k mûködése formális. A törvényes mûködés látszatának fenntartására valamennyi bt.-tag megkapja a társasági szerzõdés közjegyzõ által záradékolt és a cégbíróság átvételi igazolásával ellátott példányát. Ezen kívül ügyvédi nyilatkozatot arról, hogy a nevezett részére a munkavállalási engedély megkérése megtörtént. Az iratok bemutatása után valamennyi vásári üzemeltetõ a vásáron való részvételt engedélyezi. A vonatkozó jogszabályok áttekintése után az az álláspont alakítható ki, hogy az 1995. augusztus 18-a után alapított gazdasági társaságok vezetõ tisztségviselõi is csak magyarországi munkavállalási engedély birtokában végezhetnek a cég képviseletét meghaladó tevékenységet. Joghézag e vonatkozásban, hogy az 1995. augusztus 18-a elõtt alapított gazdasági társaságok vezetõ tisztségviselõi részére nincs szükség a munkaügyi központok által kiadott munkavállalási engedélyre akkor sem, ha személyes mûködésük, munkavégzésük nem korlátozódik csupán a cégképviseletre. Javasoljuk tehát a Magyarországon 1995. augusztus 18-a után bejegyezett bt.-k külföldi tagjainak munkavállalási engedélyhez kötött tevékenységére vonatkozó jogértelmezésünk felülvizsgálatát és szükség szerinti megerõsítését. Az 1995. augusztus 18-a elõtt bejegyzett társaságok külföldi vezetõ tisztségviselõi részére pedig tegyék kötelezõvé a cégképviseleten túli tevékenységekre a vonatkozó munkavállalási engedély megkérését.

A feketegazdaság, illetve az ilyen helyzetek kialakulásának megelõzésében a mainál lényegesen nagyobb hangsúlyt kell helyezni a lakosság tájékoztatására, e téren kiemelkedõ szerepet juttatva az írott és elektronikus sajtónak. Nagyobb nyilvánosságot kell kapnia az adó és egyéb állami bevételek kiesésének gazdasági, társadalmi és szociális következményeinek ismeretére. Minden rendelkezésre álló eszközzel el kell érni, hogy az ügyeskedõkkel szemben jelenleg megnyilvánuló tûrõ és elnézõ magatartás és annak társadalmi megítélése a közeljövõben megváltozzon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage