Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tokár képviselõtársam felszólalásához kapcsolódva, a gazdasági kamarákkal kapcsolatban szeretnék szólni az illegális adómentes jövedelemszerzésnek egy olyan módjáról, amelynek szenvedõ alanyai a szakmunkástanulók, illetve azoknak a családjai.

Azzal, hogy az állami nagyvállalatok az elmúlt években kivonultak a gyakorlati képzésbõl, a helyükre kerülõ kisvállalkozások sajnos nem kis hányada illegális módon, törvényellenesen a tanulóktól, illetve szüleiktõl képzési díjat kér, kihasználva azt a helyzetet, hogy többen keresnek munkahelyet, gyakorlati oktatási helyet, mint amennyi a kínálat. Ezt az összeget sajnos a hátrányos helyzetû családok nem tudják kifizetni, ily módon az õ gyerekeik a képzésbõl kiszorulnak. A kormány a kormányprogrammal egyetértve, aszerint törvényi úton csökkenteni próbálta az elmúlt idõszakban ezt a lehetõséget. Tette ezt egyrészt úgy, hogy az adótörvényeknél, a személyi és a társasági adónál egyaránt megemelte 50 százalékkal az adócsökkentési összeget, azt akarván elérni ezzel, hogy nagyobb számban vállalkozzanak munkáltatók tanulóképzésre. Másrészt pedig az illetékes gazdasági kamarák hatáskörébe tette a szakképzési törvény módosítása nyomán az ellenõrzést, a gyakorlati képzés ellenõrzését és ezen keresztül az ilyen illegális jövedelmek szerzésének is az ellenõrzését. Sõt, ebben a törvényben lehetõvé tette azt is, hogy a szakképzõ iskolákat is bevonják a gazdasági kamarák. S végül szigorítást tartalmaz a törvény módosítása a tekintetben is, hogy ha valaki mégis ilyen jövedelemre tesz szert, ilyet fogad el, akkor a kamaráknak joguk van öt évig terjedõ idõtartamig eltiltani a gyakorlati képzésben való részvételtõl a munkáltatókat.

Tisztelt Ház! Tudom, hogy az általam elmondottak csak kis szeletét képezik az illegális jövedelem visszaszorításának, mégis úgy gondolom, ez az érintett családok számára nem közömbös, és megítélésem szerint most már csak a gazdasági kamarákon múlik, hogy éljenek is a törvényadta lehetõségükkel. Köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage