Lakatos András Tartalom Elõzõ Következõ

LAKATOS ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben a rövid két percben, amely rendelkezésemre áll - és amit nagyon sajnálok, hogy nem hasonlóan 18, mint Szász Domokosnak -, egy olyan területrõl szeretnék a feketegazdaságból szólni, amelynek hagyománya van Magyarországon. Krúdy Gyula például így írt róla annak idején, hogy "legkedvesebbnek akkor mondják õt, amikor kertek sövénye mellett rejtegetten, finánc szeme elõtt titokban leveledzik".

A dohányról van tehát szó. Ennek valóban termesztésében is és egy kicsit a feketekereskedelemben is van némi hagyománya. Jellemzõ erre az ágazatra, illetve erre a területre, hogy bár nincsenek pontos adataink, de a hazai cigarettaforgalomnak mintegy 15 százalékát, volumenszerûen mintegy 3 milliárd szálat tesz ki az a cigarettamennyiség, amely feketeúton kerül forgalomba, ezzel számításaink szerint az államnak mintegy 10 milliárd forintnyi bevételkiesést eredményez.

Érdekes az az összefüggés is, amit itt vizsgálunk, hogy '91 és '95 között például a dohánygyárak által befizetett adómennyiség 28 milliárdról 56 milliárdra nõtt, jelezvén, hogy az azonos, sõt csökkenõ forgalom mellett milyen mértékben nõtt az adóteher. Ez jelzi azt, hogy igen komoly mértékû érdekeltsége van a visszaélésnek ezen a területen, és ugyanakkor azt is jelzi - és erre szeretném a figyelmet felhívni -, hogy ma már elérte azt a szintet a fogyasztásiadó-mérték, amelynek továbblépése a nemzetgazdaság nagyon nehéz helyzete ellenére is meggondolandó.

A visszaélésnek számtalan módja, oka van, ezekrõl most már sajnos nincs idõm beszélni. Arra szeretném inkább fölhívni a figyelmet: hogyha eredményt akarunk elérni ebben, akkor az ellenõrzésre feltétlenül nagyobb hangsúlyt kell helyezni; itt különösen a szakosított vámszervek kiterjesztését, létrehozását szeretném az illetékesek figyelmébe ajánlani.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage