Tulok András Tartalom Elõzõ Következõ

TULOK ANDRÁS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Felszólalásomban tízmillió magyar érdekében kívánok szólni, hisz valamilyen minõségben mindenki fogyasztó. Azaz mondanivalóm lényege a fogyasztóvédelem, a márkavédelem, az ezekben rejlõ anomáliák, és néhány szükséges intézkedés.

Az 1962-ben Kennedy elnök által meghirdetett fogyasztói jogok alapján 1975- ben a fogyasztói jogok közös piaci chartájaként Európában is teret nyert a fogyasztóvédelem; mint harmadik generációs jog, polgári értékké vált, akár a környezetvédelem. Európában önálló politika, de sehol sem pártpolitika. Az 1992-es maastrichti egyezmény önálló politikaként deklarálja. A minimális harmonizációs elv EU-tagként hazánkat is egyeztethetõ fogyasztóvédelmi szabályozásra kötelezi.

Hazai vizeken evezve megállapítható: a fogyasztói alapjogokat, a fogyasztók védelmét 150 különbözõ jogszabály biztosítja, miközben van mitõl óvni a magyar fogyasztót. A liberalizált kereskedelemmel lépést nem tartó kereskedelmi morál, az informatika hiánya, a korrupció, a szabálysértés és bûnelkövetés kis kockázata miatt az országot elárasztotta az ellenõrizetlen bóvli, a piaci és házaló kereskedelemben félrevezetett fogyasztók százezrei bánják pénzüket, miközben a számla nélküli nagy népi összjátékban a kiskereskedelmi forgalom 20 százaléka regisztrálatlan marad.

A gazdasági bizottság nevében is tisztelettel ajánlom a kormánynak, tegyen eleget elhatározásának, s a meglévõ szabályozás deregulálásával együtt még az idén õsszel terjessze be a fogyasztóvédelmi törvényt. A meglévõ intézmény változtatása, szervezeti módosítás nem elegendõ; törvény kell, amely a jelenlegi árak és bérek mellett különösen megilleti a magyar vásárlót a túl gyorsan gazdagodni vágyó üzleti hiénákkal szemben. A törvény erejével kellene, kell hogy lehessen szankcionálni azt, aki a "nagybetûs" Kedves Vásárlót megtéveszti árral, minõséggel és márkával.

Szeretném az igen tisztelt kormányzat figyelmét ebben az össznépi játékban komoly szerepet vállaló civil szervezetre, a Márkavédõk Egyesületére felhívni, amely a rendteremtés polgári módon való igényét is jelzi. Van mitõl óvni a márkás terméket kedvelõket, mert azokat hamisítják elõszeretettel. Örvendetes fejlemény, hogy a jogalkotók odafigyeltek az úgynevezett GATT-frix-egyezmény hazai jogszabályi elõkészítésére, a márkavédett vámáruk meghatározott vámhivatalokban történõ vámkezelésére. A jogszabály betartásában elengedhetetlen, hogy az importõrt kötelezzék ne csak a termék, hanem a márka megjelölésére is. A részletes szabályozásban erre is ki kell térni.

Változtatás indokolt a Btk.-ban, hogy a védjeggyel ellátott termékek a szerzõi joghoz hasonló védelmet élvezzenek. Nem fogadható el az egymillió forint határérték, ahol még bûncselekménynek minõsül a hamistermék- forgalmazás.

Felhívom az igen tisztelt Belügyminisztérium figyelmét: a jelenleginél nagyobb együttmûködésre törekedjenek a Márkavédõk Egyesületével, amely hatóság nélkül nem boldogul. Ezzel is bizonyíthatja azt, hogy polgárbarát.

El kell fogadtatni a társadalommal, hogy számla nélküli vásárlás esetén a vevõ is cinkosa az eladónak. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az ellenõrzött személy három napot kaphat az áru eredetét bizonyító számla bemutatására. Ennyi idõ alatt ezrest lehet hamisítani, nemcsak számlát.

Tisztelt Országgyûlés! Talán nem véletlen, hogy a kiskereskedelemben meglévõ anomáliákra hívtam fel a figyelmet. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage