Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is hadd köszönhessem meg a miniszterelnök úrnak, hogy véleményt nyilvánított a Független Kisgazdapárt programjáról, arról a programról, miniszterelnök úr, amelyrõl ön hosszú ideig azt állította, hogy ilyen program nincsen. (Derültség.) Most ahhoz képest, hogy ez a program nem létezik, ön több mint tíz percen keresztül beszélt errõl a programról, így felállította a halandzsa világrekordját. Be kell kerülnie önnek a Guinness- rekordok könyvébe. (Zaj.)

Úgy gondolom, igen tisztelt miniszterelnök úr, hogy amikor ön véleményt nyilvánított, akkor én nem lehetek önhöz olyan elnézõ, mint voltak az ön rosztovi tanárai, akik nyilvánvalóan tapsoltak volna önnek. Én úgy gondolom, hogy a miniszterelnök úr nem is nyilváníthatott volna más párt programjáról véleményt, mint a Független Kisgazdapártéról, ugyanis más pártnak nincsen programja e Házban. (Derültség.)

Hadd hivatkozzam arra, hogy önöknek állítólag volt, itt van, "Kiszámítható jövõ" címmel jelent meg az ön képével, és ilyeneket állít benne, mint "biztos jövõt a családnak", "esélyt a fiataloknak", harcot hirdet a munkanélküliség, az állami pazarlás ellen, megteremti a tulajdon biztonságát, két esztendõ alatt megállítja a halandzsát... a haladást, és ilyen halandzsákat (Derültség.) állít igen tisztelt miniszterelnök úr; ne csodálkozzon a szóbotláson.

Nos, én úgy gondolom, azon, hogy az önök 3,60-as kenyérprogramja megbukott, nem lehet csodálkozni; a Szabad Demokraták Szövetségének fõideológusa most jelentette be, hogy el kell készíteni az õ programjukat; a Fidesz vezére ma reggel jelentette be, hogy õ azért jár keveset a parlamentbe, mert õ meg dolgozik a Fidesz programján. (Derültség.) Nem akarok kitérni az MDF I-re és MDF II-re..., (Derültség.) mert végül is az elnök úr nem engedte meg észrevételeznem még azt sem, hogy házszabályellenesen nyilvánította ki egy nem létezõ frakció meglétét. Hogy erre miért nem tehetek észrevételt, az más ügy, de az, hogy a merre, hová, mikor Magyarország címû jelentõs szellemi produktum végül is most kinek a birtoka lesz, a Demokrata Fórum I-é vagy II-é, azt még nem lehet tudni.

Ami az ön kritikáját illeti: úgy gondolom, hogy ön félmondatokat kiragadott a Kisgazdapárt programjából, és abból nem értett meg, miniszterelnök úr, semmit sem. (Derültség. - Dr. Szabó Zoltán: Nem csoda!) Nem is érthetett meg ön semmit, hiszen ahhoz, hogy önt meg lehessen érteni, egy politikai szótárat kellene szerkeszteni, mert tudni kell, ha ön növekedésrõl beszél, akkor stagnálásról vagy visszafejlõdésrõl van valójában szó; amikor tiszta kézrõl beszél, akkor tudjuk: ez a valóságban feketegazdaságot jelent; amikor inflációellenes harcról beszél, akkor tudjuk, ehelyett inflációgerjesztés az, ami az ön eszköztárában szerepel; amikor ön a vidék felemelésérõl szól, miniszterelnök úr, akkor tudni kell, hogy ön díjkötelessé teszi az autópályákat, de újat nem épít; úgy gondolom, azt sem árt tudni, hogy amit ön reformnak állít, az leépítést és felszámolást jelent; szakértelemnek nevezi az átgondolatlanságot, a dilettantizmust és a tehetségtelenséget.

Úgy gondolom, miniszterelnök úr, hogy ilyen körülmények között talán jobban tette volna, ha a szakértõinek adja ki a Kisgazdapárt programjának megértését. De úgy gondolom, hogy önnek nincsenek szakértõi, mert a szakértõk az óriásplakettokon (sic!) maradtak, (Mozgás és zaj a bal oldalon.) mert kiderült, hogy szakértelem helyett az, amit önök csinálnak, a teljes dilettantizmus és visszatérés az állampárti idõszakba, amikor is ön úgy gondolja, hogy a rosztovi sztereotípiákat alkalmazhatja a Kisgazdapárttal szemben, a Kisgazdapárt ellen, hogy ön gyalázhat egy 100 éves pártot, amelynek a kisujjában is több van, mint az ön pártjában és önben együttvéve. (Mozgás, zaj és felzúdulás a bal oldalon.)

Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP-frakció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage