Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fiatal Demokraták Szövetségének hozzászólója egy nagyon fontos kérdésre hívta fel a figyelmet. Sokat hallunk mostanában a stabilizációs csomag sikereirõl, és nagyon ritkán hangzik el, hogy a stabilizációsnak nevezett csomag szociálpolitikai intézkedései nem léptek hatályba - alkotmányellenességük miatt.

Tisztelt Kormánypárti Képviselõtársaim! Ennek ellenére javultak a makrogazdasági mutatók, ahogy azt államtitkár úr is elmondta. Mindez csak azt bizonyítja, hogy a stabilizációsnak nevezett csomag úgynevezett "szociális", valójában családi megszorításokat érintõ intézkedései teljesen fölöslegesen sokkolták a társadalmat.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ezeknek az intézkedéseknek jelentõs része sem alkotmányosan, sem szakmailag, sem hatásaiban nem volt végiggondolt. Errõl már önök is megbizonyosodhattak. Hozhatnék erre jó néhány példát - az Alkotmánybíróság ezt bebizonyította -, de elég, ha a fogorvosi ellátás azóta bekövetkezõ változásaira is gondolnak.

Még valami nagyon fontosat: nem csak a csomagtörvény benyújtásakor maradt el a társadalmi hatások vizsgálata - ez a kormány azóta sem gondolta át intézkedéseinek családokra való hatását.

Kedves Képviselõtársaim! Az igaz, hogy ez a kormány a feketegazdaságról szóló vitanapra írásbeli elõterjesztést készített mint nagyon fontos témára; de a családpolitikai vitanapra eredetileg elõterjesztést sem akart készíteni, majd hallottunk egy szóbeli és pusztán szociálpolitikáról szóló elõterjesztést. Ez a dolog lényege! Ennek a kormánynak nem volt egy évvel ezelõtt sem, és ma sincs családpolitikája. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Ezért nem tudják önök, hogy mit jelentenek a döntéseik.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage