Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Nincsen még két hete, hogy a Ház családpolitikai vitanapot tartott, ahol ezek a kérdések, amiket Pokorni képviselõtársam felvetett, egytõl egyig terítékre kerültek. Holnap kezdõdik az egyes szociális ellátásokkal kapcsolatos törvénymódosítások vitája, ahol ugyanezek a kérdések nagyon hosszan és részletesen megint csak terítékre kerülnek.

Nekem tulajdonképpen ezzel a mai napirend elõtti felszólalással mûfaji problémám van, hiszen napirend elõtt olyan kérdést kellene idehozni, ami váratlan, újszerû, aminek valami rendkívüli aktualitást ad, és nem szerepel a Ház napirendjén.

Én azt gondolom, hogy a családok sorsáért való aggódás nemcsak ellenzéki képviselõknek a privilégiuma; azt gondolom, hogy mi ebben a Házban kormánypárti képviselõként is tanúbizonyságát adtuk a családpolitikai vitanapon, hogy felelõsséggel gondolkodunk ezekrõl a kérdésekrõl.

Az a törvénymódosítás, amelyiknek a tárgyalása holnap kezdõdik, az nemcsak elvesz a lakosságtól és a gyermekes családoktól, hanem ellenkezõleg: egy nagyon fontos jogkiterjesztést is tartalmaz, hiszen olyan anyák is fognak például gyermekgondozási segélyt kapni, akik eddig nem voltak rá jogosultak, hiszen eddig több mint negyvenezer nagyon rászorult anya nem jutott hozzá ehhez az ellátáshoz, egyszerûen azért, mert biztosítási jogviszonyhoz kötötte az ellátást a korábbi rendelkezés.

(16.00)

Úgy gondolom, hogy nem napirend elõtt, ilyen rendkívüli körülmények között kellene errõl a kérdésrõl beszélnünk... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ lejártát.).., hanem holnap, a napirendi tárgyaláson. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage