Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz frakciója is meglepetéssel fogadta Horn Gyulának azt az újabb rögtönzését, hogy kormányzati nyomozóhivatalt szeretne felállítani a Miniszterelnöki Hivatal alatt. Szeretném emlékeztetni a miniszterelnök urat, hogy a nyomozati tevékenységet Magyarországon törvények, és jelentõs részben kétharmados törvények szabályozzák. Ilyen a rendõrségi törvény, a nemzetbiztonsági törvény vagy a büntetõeljárásról szóló törvény. Ennek következtében garanciális jelentõségû egy-egy ilyen szabályozás. Ezt nem lehet lényegében egyetlenegy aktussal a Miniszterelnöki Hivatal alá rendelni; ennek ugyanis garanciái vannak.

A rendõrséget azért találták ki és azért tartja fenn a magyar állampolgár az adójából, hogy ezeket a funkciókat ellássa. Egy-egy ilyen hivatalnak a felállítása az elõzõ rendszer gondolkodásmódját idézi, hogyha egy-egy probléma megjelenik, akkor egy új hivatallal meg lehet ezt a problémát oldani, holott ez nemcsak hogy egy új hivatal és több pénzbe kerül, hanem elbizonytalanítja a létezõket is. Ennek következtében például a rendõrségnek az elbizonytalanodásához vezet, ami kormányzati szempontból mindenképpen felelõtlen magatartásnak tekinthetõ.

Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány jobban tenné, hogyha a feketegazdaság elleni küzdelemnek a keretében elõször a saját portáján söpörne. Ezzel kapcsolatban szeretnék utalni arra, hogy miközben a Miniszterelnöki Hivatal törvényellenesen utal ki felmondási díjakat a lemondott minisztereknek, vagy a társadalombiztosítás vezetõi ellen büntetõeljárás folyik, azonközben jobb lenne, hogyha saját belsõ ellenõrzésére nagyobb erõket fordítana maga a kormányzati hivatal, mert ezzel nem mutat igazán jó példát, miközben egy vállalkozót, ha elmulaszt egy bejelentést, akkor azonnal büntetés ér.

Éppen ezért a Fidesz nem támogatja azt, hogy egy ilyen hivatal létrejöjjön - a feketegazdaság elleni küzdelemhez más eszközöket kell találni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage