Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítására beadott önálló képviselõi indítványomat az alábbiakban szeretném indokolni:

A hatályban lévõ törvény szerint az az általános szabály, hogy a túlélõ házastárs az elhunyt házastársa öregségi vagy rokkantsági nyugdíjának 50 százalékát kapja, de nem állandó jelleggel, hanem csak egy év idõtartamra. Állandó özvegyi nyugdíjra az egyéb feltételek megléte esetén is csak az az özvegy jogosult, aki emellett még a 60. §-ban foglalt feltételeknek is megfelel. Az a törvényi szabályozás, amely ideiglenes és állandó özvegyi nyugdíjfolyósítást különböztet meg, megosztja az özvegyi nyugdíjra jogosultakat.

Az önálló képviselõi indítványom lényege az, hogy a túlélõ házastárs, élettárs ne csak a halált követõ egy évig kapja az elhunyt nyugdíjának felét, hanem élete végéig. Az egyre nehezedõ gazdasági helyzet és az ezáltal gerjesztett infláció az egész társadalmat ellehetetleníti, így aztán az ideiglenes nyugdíjellátásra ítélt nyugdíjasok az egy év eltelte után teljesen ellehetetlenülnek, mert az egyre növekvõ közüzemi díjakat még két nyugdíjból is nehezen tudják fizetni.

Egy demokráciában élõ társadalom nem engedheti meg magának azt, hogy a magányosan maradó nyugdíjasai egy egész élet munkájával a hátuk mögött nyomorgásra legyenek ítélve. Ennek az állapotnak a fenntartása mind társadalmilag, mind gazdasági szempontból elfogadhatatlan, ezért kérem önöket, hogy indítványomat támogassák. Elõre is köszönöm. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage