Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! A társadalombiztosítási alapok 1996. évi költségvetési javaslatának beterjesztésekor jeleztem a tisztelt Háznak, hogy az adott sajátos feltételrendszerben a kormány lényegében csak a postás szerepére szorítkozhatott, amikor benyújtotta az önkormányzatok által elkészített költségvetési tervezeteket. Az expozéban aláhúztam, hogy a kormány támogatni kíván olyan módosító javaslatokat, amelyek lényegesen javítják a benyújtott változatot. Most, a részletes vita lezárását követõen és a módosító javaslatokról való szavazást megelõzõen megállapíthatjuk, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatok elfogadása esetén - a legfontosabb szempontokból nézve - megfelelõ költségvetést hagyhat jóvá a parlament. Természetesen kritizálható ez a változat is, hiszen általánosan igaz az a megállapítás, miszerint nincs jó költségvetés, csak elfogadott költségvetés van.

A támogatott módosító javaslatokkal a tb-alapok hiánya a központi költségvetés elfogadásakor meghatározott szinten, 17,8 milliárd forintban kerülne meghatározásra. Ennek megalapozásához számos részjavaslat épült be. Az egyik támaszkodni kíván a kintlévõségek állományának eddigieknél aktívabb és eredményesebb behajtására is. Ez ügyben - a javaslat szerint - további törvényhozási kezdeményezés várható, amikor visszatérhetünk a behajtás érdekeltségi feltételeire, és ezen keresztül az önkormányzatok vitatott mûködési költségeire is. Természetesen a kintlévõségek nagyarányú behajtása egyszeri hatású intézkedés, amit a társadalombiztosítás, szélesebben az államháztartás reformja keretében a késõbbiekben más tartós hatású lépésekkel kell majd kiváltani.

A támogatott módosító javaslatok átvezetik a társadalombiztosítási rendszert érintõ korábbi országgyûlési döntéseket, figyelembe veszik az 1995. évi folyamatok várhatótól eltérõ alakulását és az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntését is, amely hatályon kívül helyezte az elõzõ parlament által még 1993-ban elfogadott rendelkezést a tiszteletdíjak utáni tb-járulékfizetési kötelezettség megállapításáról.

A módosító javaslatok tükrözik azokat a változtatásokat is, amelyekre az egyes részrendszerek mûködésének korrekciója miatt kerül sor, ide értve például a fogászati ellátás pénzügyi feltételeinek javítását is.

Kérem, hogy a tisztelt Ház a módosító javaslatokat a kormány állásfoglalásának megfelelõen bírálja el, és holnap a tb-költségvetés egészét is emelje törvényerõre. Ebben az esetben a tavalyinál korábban, de az érintett intézményrendszer szempontjából még mindig késõn kerül sor a folyó évi költségvetés megállapítására. Remélem, a parlament a közeljövõben foglalkozik a tb-költségvetés-készítés, -elõterjesztés és -elfogadás újólagos szabályozásával azért, hogy 1997-re vonatkozóan a központi költségvetés és a tb-alapok költségvetései lehetõleg egyidejûleg kerüljenek jóváhagyásra.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage