Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! Röviden szeretném a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl támogatásunkról biztosítani ezt a törvényjavaslatot, illetve mivel azt gondolom, ez nyilvánvaló, csak pár mondatban az elhangzottakat kiegészíteni.

Én is azt hiszem, hogy a Nemzeti Kulturális Alap létrejöttével egy olyan fontos új vagy a régihez képest megújult intézménye jött létre '93-ban a kultúra finanszírozásának, amit most az elmúlt idõszak tapasztalatai és a változó helyzet alapján indokolt továbbfejleszteni és kiterjeszteni, erõsíteni azokat a forrásokat, amelyekbõl a Nemzeti Kulturális Alap a különféle kulturális kezdeményezéseket, produkciókat támogatni tudja.

Egyrészrõl, ahogy Schiffer János is elmondta, meglehetõsen problematikusnak mutatkozott, mutatkozik az a gyakorlat, amelyben csak a kulturális termékek és szolgáltatások egyfajta önadóztatása révén tudott elsõsorban a Nemzeti Kulturális Alap olyan forrásokra szert tenni, amelyekbõl aztán ugyanezeket a termékeket és szolgáltatásokat lehetett támogatni, és teljesen figyelmen kívül maradt az eddig hatályban lévõ törvény szerint az, hogy számos kapcsolódó nyereséges terület vállalkozásai, termékei, szolgáltatásai semmilyen módon nem játszanak szerepet, nem vállalnak részt abban, hogy a különféle mûvészeti, kulturális ágazatok erõteljesebben, hatékonyabban, széleskörûbben legyenek támogathatók.

Tehát egyrészrõl az egész rendszert tekintve is indokolatlannak és féloldalasnak tûnt az eddigi megoldás, másrészrõl pedig a kulturális intézményrendszer, a kulturális szféra is olyan irányba fejlõdik, alakul az utóbbi években, hogy természetszerûleg és kívánatos módon egyre nagyobb szerepet kapnak a különféle civil kezdeményezések, a nem állami, nem önkormányzati tulajdonú intézmények vállalkozásai.

(17.30)

Illetve másrészrõl pedig az állami és önkormányzati tulajdonú intézmények az ismert okokból kifolyólag meglehetõsen nehéz helyzetbe kerülnek, kerülhetnek, még akkor is, hogyha megpróbálják a maguk tevékenységét is megújítani és új forrásokat teremteni a mûködésük számára, illetve takarékoskodni a meglévõ bevételeikkel.

Tehát másrészrõl a kulturális tevékenységek oldaláról is meglehetõsen indokolt igény jelentkezett arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnak több eszköze, több lehetõsége legyen arra, hogy több pályázatot és nagyobb mértékben, stabilabban tudjon támogatni. Pontosan azért, mert az egész kulturális struktúraváltás, szerkezetváltás is afelé mutat, hogy az állami támogatásnak a valamiféle ilyen áttételes módszerei kell hogy elõtérbe kerüljenek, és ezek kell hogy erõteljesebb támogatást adjanak a különféle kulturális vállalkozásoknak; amit természetesen a kultúra finanszírozásának számos más eleme kell majd hogy kiegészítsen a közeljövõben, például a nonprofit szervezetek gazdálkodásáról szóló átfogó szabályozást is meg kellene úgy alkotnia a parlamentnek, hogy az a '97. évi adótörvények és költségvetési törvények megfelelõ megalkotását lehetõvé tegye. Tehát a kultúra finanszírozásának egy összetett rendszerét kell tudnunk megújítani, és ebben nagyon fontos változás lesz az, hogyha e szerint a törvényjavaslat szerint a kulturális járulékok körét ki lehet terjeszteni kapcsolódó, a kultúra területéhez kapcsolódó termékekre és járulékokra is, és másrészrõl, ahogy szintén már elhangzott, a Nemzeti Kulturális Alap mûködését a törvényes mûködési formája tekintetében is minél inkább egy önálló, autonóm intézmény felé lehessen közelíteni, illetve az ilyen intézményként való mûködését lehessen megalapozni.

Úgyhogy az elmondottak miatt az SZDSZ részérõl nagy jelentõséget tulajdonítunk ennek a törvénymódosításnak, sõt a törvénymódosítás általunk kedvezõnek ítélt és kívánatos hatásait módosító javaslatok benyújtásával még erõsíteni is szeretnénk, amelyekrõl természetesen azonban majd a részletes vitában szeretnénk számot adni.

Elõre is kérni szeretném viszont a tisztelt Ház, képviselõtársaink támogatását ahhoz, hogy a törvényjavaslatot majd módosításokkal együtt úgy tudjuk elfogadni, hogy a parlamentben, ahol sokszor tízmilliárdos nagyságrendû összegekrõl folyik a vita, legalább százmilliós nagyságrendû pluszforrásokat, többletforrásokat tudjunk a kultúra, a mûvészetek, a mûvelõdés támogatása számára biztosítani.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage