Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! Azon ritka alkalomnak vagyunk tanúi, amikor a kormány úgy nyújtott be egy módosító javaslatot, hogy ebben elsõsorban a szakmai érvekre hivatkozik, nem pedig a sikerpropagandáját folytatja, ami az elmúlt idõszakban rendkívül gyakori volt. Mi, kereszténydemokraták mindig is az ilyen jellegû szakmai törvénymódosításokra voltunk vevõk, mindig is azt szorgalmaztuk, mert azt mondtuk, hogy bármely törvény, még ha az betöltötte is hivatását, minden esetben jobbítható, minden esetben javítható. Most úgy tûnik, hogy a kormányzat is talán átvette ezt az általunk oly gyakran szorgalmazott tételt, és ebben az indoklásban elismerte azt, hogy az elõzõ kormányzat idõszaka alatt elfogadott törvény a céljait betöltötte, és tovább kell fejleszteni ezt a törvényt.

A Kereszténydemokrata Néppárt egyetért ezzel a továbbfejlesztéssel. Talán néhány dolgot szeretnék kiegészítésképpen elmondani.

Egyet tudunk érteni vagy egyet tudnánk érteni azzal a részével, ahol ez a Közoktatási Minisztérium felügyelete alatt egy önálló költségvetési szervként kerül módosításra. Egy dologra azért szeretném felhívni a figyelmet: bízom abban vagy bízunk abban, hogy ez nem valamilyen személyi hátteret feltételez, nevezetesen azt, hogy adott esetben a kuratórium elnöke, aki korábban helyettes államtitkárként is tevékenykedett, esetleg szerepet kap ebben az új igazgatóságban, mert azt nem biztos, hogy szerencsésnek tudnánk tartani. Azt is reméljük, hogy a kuratórium tagcseréi, amelyek szintén a törvény kapcsán várhatóak, nem fogják kiiktatni azokat a kuratóriumból, akik a jelen kormánykoalíciónak nem támogatói, illetve nem közvetlen emberei. Tehát ezt, mivel általános vitáról van szó, feltétlenül el kell hogy mondjam, annak ellenére, hogy a törvény szövegében természetesen ezek a dolgok nem szerepelnek.

Fontos dolog azt is megjegyezni, hogy a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek, illetve szolgáltatások körével, amelynek ez a törvényjavaslat a bõvítését tartalmazza, természetesen egyetértünk, mert így nagyobb mértékben vagy nagyobb összeg állhat a kultúra rendelkezésére. De azt is el kell mondani, hogy az eredeti törvényjavaslatban, 1993-ban sokkal bõvebb volt a szolgáltatások köre, és ez szûkült azután le, tehát itt az eredeti koncepciónak egy visszaállításáról van szó.

Mindezek figyelembevételével a Kereszténydemokrata Néppárt támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. Természetesen a módosító javaslatainkat mi is megtesszük annak érdekében, hogy ez a törvényjavaslat jobb legyen.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage