Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A kormányzati munka korszerûsítését célzó intézkedések sorába illeszkedik ez a rövid törvényjavaslat, amely a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésérõl szóló 1991. évi XXXII. törvény módosításával az állam és az egyházak kapcsolatával összefüggõ kormányzati feladatokat a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz csoportosítja át.

A kormány képviselõjének és az egyházak vezetõinek megbeszélésein több alkalommal elhangzott az az igény, hogy az egyházakkal való kapcsolattartás a korábbinál magasabb szinten és a Miniszterelnöki Hivatal keretében történjen. A felmerült igények elsõ lépésben történõ rendezését jelentette az, hogy 1995 nyarán a miniszterelnök javaslata alapján a köztársasági elnök az állam és az egyházak kapcsolatából adódó feladatok kormányzati ellátásával címzetes államtitkárt bízott meg.

A kormány azért is támogatja az egyházak elõbb mondott közös kezdeményezését, mert az ellátandó feladatok jellegükbõl adódóan ágazati szempontoktól mentes tevékenységet feltételeznek, ily módon az egyik tárcához sem kötõdõ Miniszterelnöki Hivatalhoz indokolt leginkább telepíteni a szóban forgó hatásköröket.

A módosítás az ellátandó feladatok tartalmát illetõen nem jelent újdonságot, más szóval nincs szó új hatáskörök létrehozásáról. A változtatás kizárólag technikai jellegû, sem a közigazgatás szervezetrendszerét, sem pedig az egyházakkal kapcsolatos jogkörök érdemét nem érinti.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindezek alapján kérem, hogy a törvényjavaslatot a beterjesztett formában támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage