Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A magam részérõl az egyház teljesen jogos igényének tartom, hogy az egyház és állam kapcsolatát magasabb szintre helyezzék. Sõt ezt a szabályozást még pontosabbá kellene tenni. Az egyháznak azt a kívánságát, illetõleg azt a prerogatíváját, hogy az egyházi vezetõk igenis a miniszterelnökkel állnak kapcsolatban - sõt esetleg még arra is lehetne gondolni, hogy a köztársasági elnök az õ tárgyalópartnerük -, teljesen méltányolni kell. És teljesen megengedhetetlennek tartom azt, hogy az egyház és állam kapcsolata továbbra is pártállami keretek között maradjon.

Messzemenõen egyetértek Hegyi képviselõ úrral abban, hogy ez nemcsak szakmai kérdés, nemcsak vallás- és közoktatásügyi miniszter kérdése, hanem magasabb állami szervek kérdése is. Lehet, hogy ez a szabaddemokratáknak nem tetszik, de attól függetlenül ez tény.

Továbbá pedig azt is el kell mondanom, hogy mindaddig, ameddig monarchiák lesznek Európában, addig még az az igény is teljesen jogos lenne, hogy a hercegprímás visszakapja hercegi rangját. (Dr. Mészáros István László tagadólag ingatja a fejét.) Igen, lehet, kedves Mészáros úr, efelett nemtetszést kifejezni, de még ezt is jogosnak tartanám, mert vannak magasabb igények! És ne tessék rossz néven venni: az angol királyi udvarban sokkal szalonképesebb egy herceg, mint más személy.

Tehát ezt jó lenne végiggondolni, és ezeket az érdekeket racionálisan mérlegelni. Ennyit szerettem volna mondani. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage