Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ez a Ház csaknem 90 százalékos többséggel elfogadta és február 1-jével hatályba léptette a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt. Ennek értelmében sem a parlamentnek, sem a kormánynak semmiféle illetékessége nincsen egyetlen közszolgálati televízió mûsorának és mûsorszerkesztési logikájának megítélésében sem. Itt akár be is fejezhetném. Hadd tegyek azonban hozzá még valamit.

Tisztelt Képviselõ Úr! Ön tegnap egy újabb mérföldkövet hagyott maga után azon az úton, amelyet magának választott, és amely a parlament méltóságának és tekintélyének lerombolásához vezet. (Közbeszólás balról: Így van!) Ebben az Országgyûlésben ön már sértett meg nemzeti kisebbségeket, mikor olyan néven nevezte õket, amelyek valaha bevettek voltak ebben a hazában, de azóta sértõvé váltak. Tegnap egy újabb kisebbséget, a homoszexuálisokat sértette meg azzal, hogy olyan jelzõt alkalmazott rájuk,... (Dr. Torgyán József: Erre van joga?!) ... amely úgy gondolom, méltatlan e Ház tekintélyéhez. (Dr. Homoki János: A mostani témáról beszélj! - Dr. Torgyán József: Arról beszélj! Ne éljen vissza! Tessék figyelmeztetni!) Arról fogok beszélni. Nem a durvaság döbbentett meg... (Dr. Torgyán József: Ne éljen vissza! Tessék figyelmeztetni! Közbeszólás balról: Nem kell ilyen nyugtalannak lenni! - Zaj.)

Nem az ön durvasága döbbentett meg tegnap, hanem az a gátlástalan cinizmus, amellyel rájátszott elõítéletekre és nemtelen indulatokra. (Dr. Torgyán József: Elnézést! Ügyrendi!) Én megértem, hogy egy politikus kénytelen az ismertségét és a népszerûségét fokozni, de szeretném megjegyezni... (Dr. Torgyán József: Ne próbáljon ilyen hangot használni! Tessék figyelmeztetni!) Szeretném megjegyezni...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage